Portret van een jonge vrouw (ca. 1470) - Petrus Christus

1400+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

Van onze redactie

Er is bijzonder weinig bekend over dit revolutionaire portret van een jonge vrouw uit de late vijftiende eeuw. We weten wie de maker is. Het is Petrus Christus (1425-1476), een Vlaamse kunstschilder van de late gotiek, een stijlperiode die men ook wel aanduidt als de periode van de Vlaamse primitieven. Het portret is te bewonderen in museum de Gemäldegalerie in Berlijn.

Petrus Christus, Portret van een jonge vrouw, circa 1470, olieverf op eikenhout, 29 x 22.5 cm, Gemäldegalerie Berlijn
Petrus Christus, Portret van een jonge vrouw, circa 1470, olieverf op eikenhout, 29 x 22.5 cm, Gemäldegalerie Berlijn

Ook is het bekend dat het om een jonge vrouw gaat, maar het is niet bekend wiens portret het precies is. Ook is niet bekend in wiens opdracht het schilderijtje geschilderd is. Natuurlijk weet men dat het om olieverf op een houten paneel gaat en natuurlijk zijn de maten daarvan bekend. Heel raadselachtig is de functie van het lusje, dat onder haar hoofddeksel vandaan komt, dat op haar voorhoofd te zien is. Raadselachtig is ook om te kunnen zeggen waar ze nu eigenlijk naar kijkt. En om je voor te stellen wat ze denkt.
Maar het portretje is ook revolutionair voor zijn tijd, omdat men zeker weet dat dit het eerste portret uit de geschiedenis van de Vlaamse schilderkunst is, waarbij de geportretteerde in een bestaande ruimte is gesitueerd, ook als is deze nog zo summier aangegeven, slechts door een achterwand, versterkt door de schaduw van de jonge vrouw, welke daar opvalt.