Waterlelies / Les Nymphéas (1920-26) - Claude Monet

1000+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

'De sixtijnse kapel van het impressionisme'

Van onze redactie
 
De waterlelies van Claude Monet zijn wereldberoemd. Meer dan vijfentwintig jaar legde de grote meester van het impressionisme zich toe op het maken van schilderijen met waterlelies, in totaal zijn het er ongeveer 250.

Claude Monet (1840-1926), Waterlelies, linkerpaneel van 'Groene reflectie', 1920-26, olieverf op doek, Musée de l'Orangerie, Parijs
Claude Monet (1840-1926), Waterlelies, linkerpaneel van 'Groene reflectie', 1920-26, olieverf op doek, Musée de l'Orangerie, Parijs

Hij schilderde ze in zijn atelier op het land bij het huis dat hij in 1890 gekocht had in het Franse plaatsje Giverny, dat gelegen is ten Westen van Parijs vlakbij de Seine. Het land was omgevormd tot een grote tuin met een omvangrijke vijver. Zo was Monet altijd in de gelegenheid om buiten te kunnen schilderen, wat hem goed van pas kwam naar mate hij ouder werd. 
Hij werd door de bevriende Franse premier Georges Clemenceau aangemoedigd om een ambitieus werk te maken, waarin zijn geliefde motief van waterlelies een hoofdrol kon spelen. Acht monumentale rondgebogen muurpanelen moesten de kijker geheel omgeven met atmosferische waterpartijen. Om dit werk tot stand te brengen maakte Monet gebruik van zowel observatie als herinnering. Het resultaat wordt ook wel ‘De Sixtijnse Kapel van het impressionisme’ genoemd. Sinds 1927, het jaar na de dood van de grote meester, is het te bewonderen in het Musée de l’Orangerie in de Tuilerieën te Parijs.