Verjaardag (1923) - Marc Chagall

1400+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

Een gelukzalig moment van Chagall

Van onze redactie
 

Chagall is vooral bekend om zijn nostalgische en surrealistische schilderijen. Hij verwerkt daar elementen in die verwijzen naar zijn Joodse identiteit en zijn gelukkige jeugdjaren als oudste van een groot gezin met negen kinderen. Andere motieven uit zijn rijke oeuvre zijn: Bijbelse taferelen, onschuldige mensen ten tijde van oorlog en dieren die iets symboliseren.

Marc Chagall, Verjaardag, 1923, olieverf op doek, 81 x 100 cm, privécollectie
Marc Chagall, Verjaardag, 1923, olieverf op doek, 81 x 100 cm, privécollectie

Maar het schilderij Verjaardag is van een andere aard. De kunstenaar verbeeldt hier zijn herinnering aan een dierbaar moment op zijn eigen verjaardag. Bella, zijn geliefde, bezoekt hem onverwachts met een bos bloemen in zijn atelier. We zien Chagall gelukzalig door de lucht zweven. Daarbij kust hij Bella als in een droom vanuit een onmogelijke gedraaide positie met zijn hoofd.
Dit schilderij uit 1923 is een kopie van het origineel, dat hij schilderde in 1915. De kunstenaar maakte wel vaker een tweede versie, om zodoende het originele werk, waarmee hij een sterkere binding had, zelf te kunnen behouden. Chagall maakte begin jaren twintig meerdere schilderijen van liefdesparen, waarmee hij zijn gevoelens voor Bella vereeuwigde.