Jupiter en Io (ca. 1530) – Antonio da Correggio

1400+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

Van onze redactie

In opdracht van Federico II Gonzaga, de hertog van Mantua, vervaardigde kunstschilder Antonio da Correggio een reeks schilderijen met onderwerpen en thema's uit de mythologie. Een daarvan is het sensuele schilderij Jupiter en Io, gemaakt omstreeks 1530, dat geldt als het beroemdste uit de serie.

Antonio da Correggio, Jupiter en Io, ca. 1530, olieverf op doek, 164 x 74 cm, Kunsthistorisches Museum, Wenen
Antonio da Correggio, Jupiter en Io, ca. 1530, olieverf op doek, 164 x 74 cm, Kunsthistorisches Museum, Wenen

De nimf Io is de dochter van de riviergod Ichanus. Ze wordt verleid door oppergod Jupiter. Op het schilderij zien we het moment dat Jupiter (in de Griekse mythologie bekend als Zeus) gehuld in een wolk Io omhelst. Zijn hand ligt om haar middel en zijn gezicht is waarneembaar vlakbij het gezicht van Io. De mythe vervolgt dat de vrouw van Jupiter, Juno (in de Griekse mythologie Hera), de twee bijna op heterdaad betrapt. Jupiter weet dit echter ternauwernood te voorkomen, door Io terstond in een koe te veranderen. Juno kent de streken van haar man echter al een dagje langer, ze vraagt de koe daarom als geschenk van Jupiter. Voor de zekerheid laat ze de koe permanent bewaken door Argus, een monster met honderd ogen. Met hulp van Hermes weet Io vervolgens te ontsnappen aan haar bewaker. Na barre omzwervingen en avonturen verkrijgt ze uiteindelijk van Jupiter weer haar menselijke gedaante terug.
De serie schilderijen waar Jupiter en Io deel van uit maakt, werd later geschonken aan keizer Karel V. Daarna zijn ze over de wereld verspreid geraakt. Dit werk is tegenwoordig in het bezit van het Kunsthistorisch Museum in Wenen.

Corregio heeft met zijn schilderstijl onder andere invloed gehad op de schilders van het rococo van twee eeuwen later. Vooral op François Boucher, die in de jaren dertig van de achttiende eeuw een ander beroemd mythologisch liefdespaar, Hercules en Omphale, schilderde.