Napoleon steekt de Alpen over bij de St. Bernardpas (1800-01) - Jacques-Louis David

1600+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

Doeltreffende propaganda

 
door: Sander Kletter
    

Dit wereldberoemde portret van Napoleon is geschilderd in neoclassicistische stijl door Jacques-Louis David. Het stelt de generaal voor vlak voor de historische veldslag bij Marengo in Noord-Italië, waar hij de Oostenrijkse troepen verpletterend zou verslaan. Om Italië te bereiken was de nog jonge durfal Napoleon de Alpen overgestoken bij de St. Bernardpas met een leger van 28.000 man. Het was een bijzonder gevaarlijke onderneming, dat in de geschiedenis pas twee keer eerder door een leger was volbracht.

Jacques-Louis David, Napoleon steekt de Alpen over bij St. Bernardpas, 1800-01, olieverf op doek, 272 x 241 cm, Musée National du Château Versailles
Jacques-Louis David, Napoleon steekt de Alpen over bij St. Bernardpas, 1800-01, olieverf op doek, 272 x 241 cm, Musée National du Château Versailles

De eerste keer was in 218 voor Christus, toen Hannibal met zijn Carthaagse leger en enkele olifanten op dezelfde plek de Alpen was overgestoken. De tweede keer komt voor rekening van Karel de Grote, die in 773 na Christus de gevaarlijke oversteek maakte. De derde keer deed Napoleon het. Al is bekend dat hij dit niet te paard deed zoals in het schilderij wordt gesuggereerd, maar op een ezel.
Op verzoek van Napoleon werd hij rustig zittend op een vurig ros afgebeeld. Deze visuele tegenstrijdigheid moest uitdrukken hoezeer hij de zaken onder controle had, zelfs onder extreem moeilijke en vijandige omstandigheden. Met zijn rechterarm geeft hij het teken aan zijn troepen om voort te gaan, terwijl hij ogenschijnlijk moeiteloos met zijn linkerhand het steigerende paard in bedwang houdt.

Het propaganda-idee van een kalme heerser op een vurig paard is voor het eerst uitgevoerd in de late zestiende eeuw door Titiaan. Daarna werd het in de zeventiende eeuw opnieuw toegepast door Rubens. De Spaanse schilder Vélazquez portretteerde op dezelfde beproefde wijze de Spaanse koning Filips IV, die van 1621 tot 1665 over Spanje regeerde.

In de rotspartij links onder in het schilderij staan de drie namen van de bedwingers van de Alpen uitgekerfd. Bovenaan zien we Napoleon in scherpe net uitgehakte letters. Links daaronder lezen we Hannibal, waarvan de letters door de tand des tijds al enigszins zijn vergaan. Rechts onder Napoleon staat 'Karolus Magnus' (Karel de Grote). Door deze namen liet Napoleon nog eens extra het unieke van zijn prestatie door David onderstrepen. Toen David Napoleon wilde laten poseren voor het portret, weigerde deze met de mededeling, dat niemand er om zou malen of het portret van een groot man gelijkend was of niet. Het ging volgens Napoleon er alleen om, dat 'het genie van de geportretteerde zou blijven voortbestaan.' Gelukkig had David twee jaar eerder een portret van Napoleon gemaakt, toen deze zijn atelier bezocht.

Naast David, maakten ook kunstenaars als Ingres, François Gérard en Antoine-Jean Gros portretten en heroïsche taferelen voor de propagandamachine van Napoleon.