Lady Lilith (1866-73) - Dante Gabriël Rossetti

1600+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

Van onze redactie
   
Dit schilderij verbeeldt Lilith, die volgens een Joodse mythe in het Bijbelse Scheppingsverhaal Genesis de eerste vrouw van Adam zou zijn, dus vóór Eva. In de kabbalistiek van de 16e eeuw is zij het symbool van de seksuele verleiding, ook wordt zij geassocieerd met kindermoord. Zij is de godin van het kwaad. Lady Lilith van Dante Gabriël Rossetti is te bewonderen in het Delaware Art Museum in de stad Wilmington in de staat Delaware in de Verenigde Staten.

Dante Gabriël Rossetti, Lady Lilith, 1866-73, olieverf op doek, 96.5 x 85.1 cm, Delaware Art Museum, Wilmington, USA
Dante Gabriël Rossetti, Lady Lilith, 1866-73, olieverf op doek, 96.5 x 85.1 cm, Delaware Art Museum, Wilmington, USA

De Engelse kunstenaar Rossetti, vooraanstaand lid van de broederschap van de Prerafaëlieten, verbeeldt haar in dit schilderij als een sterke zelfbewuste vrouw van het Amazone type, een vrouw waar niet mee te spotten valt. Ze is uitgerust met lange haren, een symbool dat in de laat negentiende-eeuwse schilderkunst, zeker door de kunstenaars van het symbolisme, veelvuldig werd toegepast om de vrouwelijke verleidingskracht en haar macht mee aan te duiden (zie bijvoorbeeld De zonde van Franz von Stuck). Rossetti schilderde het schilderij tussen 1866 en 1868 en oorspronkelijk stond zijn maîtresse Fanny Cornforth model voor Lilith. In 1872-73 schilderde hij het gezicht echter over, nu naar Alexa Wilding, een van de vaste modellen van Rossetti, met wie hij echter geen seksuele relatie had. Waarom Rossetti dit deed is niet precies bekend, maar het zou iets te maken kunnen hebben met een postuum schuldgevoel naar zijn vrouw Elizabeth Siddal, die overigens al in 1862 was overleden.
Van Rossetti is er ook een krijttekening van Lilith uit 1867, een topstuk uit de kunstcollectie van de universiteit van Texas, te zien in het Harry Ransom Center in Austin, Texas.