Kathedraal Rouen, Westgevel, zonlicht (1894) - Claude Monet

1400+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

Repetitie van hetzelfde beeldmotief


door: Sander Kletter

Claude Monet (1840-1926), 'Kathedraal Rouen, Westgevel, zonlicht', 1894, olieverf op doek, 100.1 x 65.8 cm, National Gallery of Art, Washingon, DC
Claude Monet (1840-1926), 'Kathedraal Rouen, Westgevel, zonlicht', 1894, olieverf op doek, 100.1 x 65.8 cm, National Gallery of Art, Washingon, DC

Toen Monet eenmaal een ervaren schilder was, kon hij zich steeds dieper vastbijten in slechts een enkel beeldmotief. Bij verschillende weersomstandigheden en op verschillende tijdstippen van de dag schilderde hij het steeds weer opnieuw. Zo wilde hij de invloed van de atmosferische omstandigheden en het licht onderzoeken en aantonen. De Gotische Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Rouen, waaraan is gebouwd vanaf de dertiende tot en met de zestiende eeuw, is een goed voorbeeld van een dergelijk motief. Monet schilderde de Westelijke gevel en het bijbehorende portaal meer dan dertig keer op locatie tussen 1892 en 1893. In 1894 werkte hij in zijn atelier verder aan deze in de buitenlucht gemaakte schilderijen. Twintig daarvan werden in mei 1895 in de galerie van zijn vaste kunsthandelaar en vriend Paul Durand-Ruel in Parijs geëxposeerd.
De sfeer in deze serie schilderijen, die tot de stijl van het impressionisme worden gerekend, is inderdaad zeer uiteenlopend. In dit schilderij, dat zich bevindt in de National Gallery of Art te Washington, is de zindering van het reflecterende zonlicht bijna voelbaar. Maar Monet maakte ook enkele versies bij een mistige atmosfeer en bij regenachtig somber weer. De kathedraal is steeds geschilderd in lagen van dik opgebrachte olieverf. Monet weet de omstandigheden in de eerste plaats te suggereren door de kleursamenstelling. Op subtiele wijze vergroot hij het effect door de scherpte van de architecturale kerkvormen te veranderen door toepassing van duidelijke of minder duidelijk waarneembare kleurovergangen. Dit kan worden bereikt door een geraffineerde grove penseelvoering.

Meerdere versies van de kathedraal van Rouen bevinden zich in Musée d'Orsay in Parijs. Een opvallende felrood gekleurde versie getiteld Kathedraal Rouen, voorgevel bevindt zich in het Pola Museum of Art in Japan. Verder zijn er versies te vinden in het Louvre in Parijs en in het Folkwang Museum in Essen.