Portret van Maria de' Medici (ca. 1555) - Alessandro Allori

1400+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

Van onze redactie
  
Dit portret is geschilderd door Alessandro Allori (1535-1607), een portretschilder uit de Florentijnse school van het maniërisme. Het is een portret van de vijftienjarige Maria di Cosimo I. de´ Medici (1540 - 1557), die al op zeventienjarige leeftijd kwam te overlijden. Zij is één van de familieleden van de machtige Italiaanse familie de' Medici, een geslacht van bankiers, dat zich in de late 14e eeuw had gevestigd in Florence.

Alessandro Allori, Portret van Maria de' Medici, ca. 1555, olieverf op populierenhout, 114.5 × 89.5 cm, Kunsthistorisches Museum, Wenen
Alessandro Allori, Portret van Maria de' Medici, ca. 1555, olieverf op populierenhout, 114.5 × 89.5 cm, Kunsthistorisches Museum, Wenen

De macht van de familie begon te rijzen met Cosimo il Vecchio, die regent werd van de stad in 1434, vervolgens werd hun invloed vergroot onder Alessandro, die in de adelstand werd verheven tot hertog in 1531. Cosimo I de' Medici werd als absolute machthebber erkend van de stadsstaat Florence door Keizer Karel V van het Heilige Romeinse Rijk in 1537 en hij werd zelfs groothertog gemaakt van Toscane in 1569. Het roemruchte geslacht stierf uit met de dood van de laatste de Medici Gian Gastone in 1737. De verschillende generaties van de familie verzamelden kostbare voorwerpen en kunst, en gaven tijdens de stijlperiode van de renaissance - en daarna - (portret)opdrachten aan belangrijke kunstenaars als Rafaël, Botticelli, Bronzino (de leermeester van Allori), Furrini, Dolci en aan Allori, die vanwege zijn leermeester ook wel bekend staat onder de naam 'Alessandro Bronzino'.
De afgebeelde Maria de' Medici van dit portret was de oudste dochter van groothertog Cosimo I de' Medici en Eleanora van Toledo, een Spaanse van adellijke afkomst, die in afwezigheid van haar man - en dat is een primeur in haar tijd - optrad als gezaghebber en regent van Florence, zij werd in 1539 officieel hertogin gemaakt. Maria was verloofd met Alfonso d'Este, de hertog van de Noord-Italiaanse steden Ferrara en Modena, maar overleed, waarschijnlijk aan malaria, voordat het huwelijk kon plaatsvinden. Haar zus Lucrezia de Cosimo de' Medici trouwde vervolgens met Alfonso en zo werden twee van de machtigste Italiaanse families strategisch verenigd. Groothertog Cosimo I, de vader van Maria was in diepe rouw vanwege het verlies van alweer zijn tweede dochter en hing een ander bekend portret van haar, geschilderd door Bronzino, in zijn slaapkamer, waar het bleef hangen tot zijn dood in 1574.