24 Hours Psycho (1993) - Douglas Gordon

1400+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

Van onze redactie
 
Het videowerk 24 Hours Psycho van de kunstenaar Douglas Gordon toont de klassieke thriller Psycho van Alfred Hitchcock uit 1960. De kunstenaar heeft de snelheid van de de film dusdanig vertraagd, dat de film in totaal precies 24 uur duurt in plaats van de 109 minuten, welke het origineel van Hitchcock in beslag neemt.

Douglas Gordon, still uit 24 Hours Psycho, 1993
Douglas Gordon, still uit 24 Hours Psycho, 1993

Gordon heeft het aantal frames teruggebracht van 24 naar twee frames per seconde. Het werk, dat beschouwd wordt als één van de iconische kunstwerken uit de geschiedenis van de videokunst, werd voor het eerst gepresenteerd in 1993 in de internationale kunstruimte van de Glasgow Tramway.
24 Hours Psycho heeft een aantal eigenschappen, welke kenmerkend zijn voor het oeuvre van Gordon. Het werk refereert aan thema’s als herinnering en tijd, auteurschap en authenticiteit, licht en duisternis en aan herkenning en herhaling.
 
In 1996 won Gordon de Turner Prize, een jaarlijkse kunstprijs - vernoemd naar de beroemde Engelse kunstschilder William Turner van de romantiek - welke wordt uitgereikt door Tate Britain aan een Britse kunstenaar, die jonger is dan vijftig jaar. Gordon wordt gerekend tot de Young British Artists, net als hedendaagse kunstenaars als Damien Hirst, Marc Quinn, Anish Kapoor en Tracey Emin.