Romantiek
1200+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?
Art Salon volgenPersoonlijke verbeelding van de innerlijke gevoelswereld
door: Sander Kletter en Kyra ter Veer
In de romantische schilderkunst ligt de nadruk op het gevoel en de emotie. Er is veel ruimte voor de intuïtie en de verbeelding van de kunstenaar. Dit leidde soms tot kunstwerken met een poëtische sfeer, die zweemt naar sentimentaliteit. Typerend is de uitspraak van de Duitse voorman van de romantiek, kunstschilder Caspar David Friedrich (1774-1840). Hij zei dat de enige wet voor een kunstenaar zijn eigen gevoelens zijn.

De landschappen van Friedrich zijn een toonbeeld van de verbondenheid tussen mens en natuur, een groot thema in de romantiek. Een belangrijke Duitse landschapsschilder is ook Andreas Achenbach, die gerekend wordt tot de zogenaamde Düsseldorfer School. Dat was een relatief late stroming binnen de negentiende-eeuwse romantiek, waartoe ook Eduard Bendemann en Carl Friedrich Lessing worden gerekend. Belangrijke Engelse kunstenaars van de romantiek zijn de landschapsschilder John Constable, ‘schilder van het licht’ William Turner, portrettist Sir Thomas Lawrence en William Etty, een specialist in vrouwelijk naakt. Als de onbetwiste meesters van de Franse romantiek gelden Théodore Géricault en Eugène Delacroix. Als voorloper kan bovendien Antoine-Jean Gros worden genoemd. Schipbreuk, gezinsidylle en de indrukwekkende natuur zijn thema’s van de Nederlandse romantiek. Bekende Nederlandse romantische schilders zijn Andreas Schelfhout, Johannes Bosboom, Barend Cornelis Koekkoek en Ary Scheffer.
In de Verenigde Staten bloeide de romantiek rondom het midden van de negentiende nog eens op met de Hudson River School. Deze stroming bestond uit landschapsschilders, die geïnspireerd waren door de esthetische ideeën van de romantiek. In hun schilderijen is de zon en de intensiteit van het zonlicht een geliefd motief. De kunstenaars zagen daarin de manifestatie van de overweldigende kracht en schoonheid van de natuur. Tot de Hudson River School behoorde onder meer Albert Bierstadt, die een bewonderaar was van het werk van Achenbach en Turner. Belangrijke kunstenaars van de Hudson River School zijn verder George Caleb Bingham, Friedrich Edwin Church en George Inness.
Een onverwachte aanzet tot romantiek door de theorie van Winckelmann
Neoclassicistische kunstenaars streven overwegend naar een onpersoonlijke zuivere stijl, die het eeuwige en universele tot uitdrukking brengt. Romantici daarentegen werken juist vanuit hun persoonlijke innerlijke gevoelswereld en idealen. Maar volgens de auteurs Honour en Fleming moet de romantiek toch niet simpelweg worden gezien als een antireactie op het neoclassicisme. Volgens hen wordt in de theorieën van de Duitse archeoloog en kunsttheoreticus Johann Joachim Winckelmann (1717-1768) al aanzet gegeven tot een romantische benadering van kunst. Volgens Winckelmann, de theoreticus achter het neoclassicisme, kon een kunstenaar pas echt groot worden door het voorbeeld te volgen van de klassieke Griekse beeldhouwkunst. Hij bedoelde daarmee echter niet dat men de vormen uit de Oudheid blindelings moest kopiëren. Het ging er meer om dat kunstenaars zouden streven naar de ware schoonheid en de morele kwaliteit die in de klassieke marmeren beeldhouwkunst besloten zou liggen. Hij karakteriseerde de essentie van de klassieke beeldhouwkunst met de beroemde typering, dat zij 'nobele eenvoud en kalme grandeur' uitstraalde. De beelden bezaten volgens hem de essentie van de Griekse geest. Ze stonden voor schoonheid, het goede en het ware. Het zwaartepunt van Winkelmanns ideeën ligt dus op de geestelijke wereld en niet op imitatie van vorm uit de zichtbare wereld.

Bewondering voor de middeleeuwse kunst en cultuur
De romantiek kan worden geplaatst aan het begin van de negentiende eeuw. Het zwaartepunt ligt voornamelijk in Duitsland. Anders dan de Franse kunstenaars ten tijde van de romantiek, onderhielden de Duitse romantici nauwe contacten met dichters en filosofen. Zij waren vooral geïnteresseerd in die filosofen, die zich afkeerden tegen de heersende rationele ideeën van de Franse Verlichting over kunst, natuur, religie en de rede. De Duitse romantiek is sterk beïnvloed door de nationalistische ideeën van de filosoof Johann Gottfried Herder, die kritiek had op de Franse Verlichting. De Duitsers, die onder de voet waren gelopen door de legers van Napoleon smachten naar de eigen Duitse identiteit. Schrijvers als Ludwig Tieck en Heinrich Wackenroder dweepten met nationale volksverhalen, sagen en legenden. Oude Duitse meesters en voormalige middeleeuwse kunstcentra vormden een inspiratiebron. Dit wordt heel duidelijk in het boek De ontboezemingen van een kunstminnende kloosterbroeder uit 1797 van Wackenroder. De auteur pleit in zijn boek voor een herwaardering van de Middeleeuwen, waarin nog eenheid bestond tussen kunst en godsdienst. De Nazareners, een genootschap van romantische Duitse kunstschilders dat zich in Rome had gevestigd, streefde ook naar dit middeleeuwse ideaal. De Nazareners ontleenden hun thematiek aan oude Duitse verhalen, zoals ridderverhalen en de middeleeuwse sage over Faust, de dokter die een pact sloot met de duivel. De werkwijze van de Nazareners was verfijnd en gedetailleerd. Zij gaven daarmee uiting aan hun bewondering voor de schoonheid van de natuur. In navolging van de Nazareners, greep de Engelse broederschap van de Prerafaëlieten in de tweede helft van de negentiende eeuw terug naar de kunst van de Italiaanse renaissance voor Rafaël.
Opwaardering van het schetsmatige
De romantiek kan echter niet eenvoudigweg worden gezien als een eensgezinde reactie tegen de geldende orde. Juist omdat de romantische kunstenaar te rade gaat bij zijn persoonlijke innerlijke wereld, vloeit daar een individuele manier van werken uit voort. Zo kreeg juist de schets, die eerder gezien werd als een onbelangrijke voorstudie ten dienste van het echte werk, een hoger aanzien tijdens de romantiek. In de ogen van de romantici was de schets een spontane kunstuiting, dat door de lossere hantering van materiaal het individuele handschrift van de kunstenaar zichtbaar maakte. Dit verklaart mede waarom er binnen de stijlperiode van de romantiek verschillende manieren van werken naast elkaar bestonden. Vergelijk hier het losse van de schets met de uiterst zorgvuldige werkwijze van de Nazareners.
Kunstwerken van de romantiek
- William Turner, Vissers op zee, ca. 1796
- Philip James De Loutherbourg, Een lawine in de Alpen, 1803
- Francisco Goya, De derde mei, 1808
- Johann Friedrich Overbeck, De aanbidding der wijzen, 1813
- Théodore Géricault, Gewonde kurassier, die het slagveld verlaat, 1814
- John Constable, De hooiwagen, 1821
- Caspar David Friedrich, De IJszee, 1823-24
- Eugène Delacroix, Het bloedbad van Chios, 1824
- Jan Willem Pieneman, De slag bij Waterloo - 18 juni 1815, 1824
- Paul Delaroche, Jeanne d'Arc ondervraagd door de kardinaal van Winchester in haar gevangenis, 1824
- Ary Scheffer, De dood van Géricault, 1824
- William Blake, Satan Smiting with Sore Boils, ca. 1826
- John Constable, Zeegezichtstudie met regenwolk, 1827
- Eugène Delacroix, De dood van Sardanapalus, 1827-28
- Carl Joseph Begas, Portret van Wilhelmine Begas, 1828
- Thédore Gudin, Le dévouement du capitaine Desse, 1829
- Eugène Delacroix, De vrijheid leidt het volk, 1830
- Caspar David Friedrich, De levensfasen, ca. 1834
- Theodore Chassériau, Vénus Anadyomène, 1838
- Barend Cornelis Koekkoek, Winterlandschap Gezicht op Kleef, 1839
- Emanuel Leutze, Washington crossing the Delaware, 1851
- John Martin, The Great Day of His Wrath, 1851-53
- William Etty, Louisa Vaughan, Geboren Rolls, ca, 1853
- George Inness, De Lackawanna vallei, ca. 1856
- Andreas Achenbach, Averij bij de oude pier, 1861
- Albert Bierstadt, De vallei van de Yosemite, 1864
- Friedrich Edwin Church, De rivier van het licht, 1877
- Kitty Lange Kielland, Zomernacht, 1886
- Alfred Stevens, Meisje met eend, 1893