Fauvisme

1600+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

'Een kooi met wilde dieren'


door: Sander Kletter

Zoals in de geschiedenis van de moderne kunst wel vaker is voorgekomen is de naam van de stijl 'fauvisme' ontleend aan een als belediging bedoeld scheldwoord. Ook in dit geval is het bedacht door een verontwaardigd kunstcriticus.

In 1905 bezocht de journalist Louis Vauxcelles de tentoonstelling van de jaarlijkse Salon d'Automne in Parijs. Daar hingen knalbonte schilderijen van een groep toen nog jonge en onbekende kunstenaars, onder wie Henri Matisse, André Derain en Maurice de Vlaminck. In dezelfde zaal stond een beeldhouwwerk van Marqué dat de criticus deed denken aan het werk van de beroemde renaissance- beeldhouwer Donatello. Vauxcelles merkte in zijn kritiek in de Gil Blas op dat 'Donatello aux milieu des fauves' stond. Hij bedoelde ermee te zeggen dat de beroemde renaissance beeldhouwkunst van Donatello in de tentoonstelling omringd werd door het werk van 'wilden’. De expositiezaal waar het beeld temidden van de schilderijen van Matisse en de anderen stond, noemde hij spottend ‘cage aux fauves’, de vertaling daarvan is ‘kooi met wilde dieren’. Zo werden de jonge kunstenaars door Vauxcelles bestempeld als ‘fauves’ . Ze werden vanaf dat moment fauvisten genoemd.

Henri Matisse, Portret van mevrouw Matisse/De groene lijn, 1905, olieverf en temperaverf op doek, 40 x 33 cm. Statens Museum for Kunst, Kopenhagen
Henri Matisse, Portret van mevrouw Matisse/De groene lijn, 1905, olieverf en temperaverf op doek, 40 x 33 cm. Statens Museum for Kunst, Kopenhagen

Kleurgebruik van Paul Gauguin en Vincent van Gogh

Voor de fauvisten waren Paul Gauguin en Vincent van Gogh grote voorbeelden. Net als hen pasten deze schilders bij voorkeur heldere, nauwelijks gemengde kleuren toe. Zij gingen daar heel ver in. Het was een manier om te laten zien dat ze vrij waren, vernieuwers en onafhankelijk. Zowel Albert Marquet als Matisse schilderden eigenlijk al sinds 1898 in de kenmerkende stijl van het fauvisme. De kunstenaars hadden elkaar leren kennen aan de Ecole des Beaux Arts in Parijs, waar ze les hadden gehad van Gustave Moreau. Pas op de Salon d'Automne van 1905 werd hun werk getoond naast dat van geestverwanten als Maurice de Vlaminck, André Derain, Henri Manguin, Charles Camoin, Pierre Laprade, Raoul Dufy, Othon Friesz en Georges Rouault.

De fauvisten zagen af van de gangbare naturalistische stijl en de toepassing van perspectivische dieptewerking. Ze kozen een kleurenpalet dat vooral door de aard van de te schilderen onderwerpen werd bepaald. Impressionisten hadden kleur benut om breking en weerkaatsing van het licht weer te geven. De pointillisten hadden hun schilderijen op haast wetenschappelijke wijze uit regelmatig geordende kleine kleurpunten opgebouwd. Via het oog werden deze kleurpuntjes in de hersenen van de beschouwer als het ware samengevoegd tot nieuwe mengkleuren. Bij de fauvisten werd kleur echter louter benaderd als een onderdeel van de totale compositorische ordening van het schilderij. Het losmaken van de kleur van het onderwerp en het ontbreken van enige inhoudelijke symboliek in een schilderij heeft grote invloed gehad op het werk van buitenlandse tijdgenoten, zoals de schilders van het Duitse expressionisme. Het fauvisme is als stijl uiteindelijk maar heel kort toegepast. Toen Paul Cézanne als kunstschilder rond 1908 doorbrak gingen de meeste fauvisten in zijn stijl schilderen.

Een bekende Nederlandse fauvist is Kees van Dongen.
 

Andre Derain, The Turning Road, L´Estaque, 1906, olieverf op doek, 130 x 190 cm. Museum of Fine Arts, Houston
Andre Derain, The Turning Road, L´Estaque, 1906, olieverf op doek, 130 x 190 cm. Museum of Fine Arts, Houston