Kunst in de collecties van (inter)nationale musea

In het menu van deze gids staan toonaangevende internationale kunstmusea centraal. Van elk museum uit het menu is een verzameling van minimaal honderd hoogtepunten uit de collectie beeldhouwkunst en schilderkunst aangelegd. Natuurlijk ontbreken het Louvre en Musée d'Orsay uit Parijs niet. Ook de Hermitage in Sint Petersburg, de National Gallery van Londen, het Uffizi in Florence en het Metropolitan Museum in New York zijn opgenomen. Het overzicht van elk museum start met vijf toegelichte canonieke kunstwerken. Een klik op de afbeelding van het museumgebouw leidt naar informatie over de collectie, de architectuur, de ontstaansgeschiedenis en praktische bezoekersinformatie als het adres, een kaartje en een telefoonnummer. Het menu van de museumgids begint met twee bijzonder handige zoekrubrieken: Museum overzicht en Topstukken musea.

1400+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

Kunstmuseum Gids

KUNSTMUSEA MET EEN COLLECTIE OVERZICHT

Belangrijke musea uit de Museumgids van Art Salon Holland hebben daarbinnen een eigen overzichtspagina van hun collectie. Tien daarvan zijn direct bereikbaar via een link in het menu van de Museumgids. Op de overzichtspagina van deze musea vindt je minimaal honderd zorgvuldig door de redactie van Art Salon Holland geselecteerde hoogtepunten, aangevuld met andere werken uit hun collectie. Via deze pagina kun je door naar de algemene informatiepagina van het museum door op de afbeelding van het gebouw van het museum te klikken. Deze is gemakkelijk herkenbaar door de felblauwe achtergrondkleur. Op de infopagina wordt ingegaan op de kunstverzameling van het museum en op praktische wetenswaardigheden, die handig zijn bij een museumbezoek. Hierboven zijn drie van deze musea uitgelicht, het Louvre in Parijs, De Hermitage in Sint-Petersburg en het Metropolitan Museum of Art in New York. Door op de afbeelding te klikken ga je direct naar het collectieoverzicht van het betreffende museum. De afbeeldingen hebben een kenmerkende gele achtergrond. Je kunt ze ook elders op Art Salon Holland tegenkomen. Je weet dan dat je direct naar het overzicht van het museum kunt gaan, simpelweg door op de afbeelding te klikken.

Naast de tien musea uit het menu is er een gestaag groeiend aantal kunstmusea, dat ook een eigen overzichtspagina krijgt in de Museumgids van Art Salon Holland. Deze bevatten echter geen honderd kunstwerken, maar een bescheidener aantal. Ook deze musea zijn elders op de website van Art Salon Holland te bereiken via een vergelijkbare gele afbeelding.

Deze musea zijn in alfabetische volgorde:

Snel uitzoeken met behulp van een filter waar het werk van Rembrandt kan worden bewonderd
Snel uitzoeken met behulp van een filter waar het werk van Rembrandt kan worden bewonderd

TOELICHTING MENU: 'MUSEUM OVERZICHT'

In de rubriek 'Museumoverzicht', bovenaan het menu van de Museumgids van Art Salon Holland, kan handig worden gefilterd met een viertal krachtige filters bovenaan de pagina.

In het bovenstaande voorbeeld is er gefilterd met behulp van het filter 'kunstenaar'. Door 'Rembrandt' te selecteren in de lijst met kunstenaars van dit filter verschijnen vervolgens alle belangrijke en ook verschillende kleinere musea in de wereld waar schilderijen van Rembrandt te zien zijn. Klik op de afbeelding van het museum om naar de informatiepagina van het museum te gaan. Dit filter op deze pagina werkt specifiek voor die 124 musea, die intussen een eigen pagina hebben op Art Salon Holland. In de rubriek 'Topstukken Musea' kunnen collectiehoogtepunten van nog eens vierhonderd andere musea worden bekeken. Zie daarvoor de aanvullende informatie onder het volgende kopje.

Op dezelfde manier als het filteren op kunstenaar, kun je in het Museumoverzicht filteren met het 'plaats' filter, zo zie je snel welke musea er in een bepaalde plaats zijn gevestigd. Je kunt op dezelfde manier ook per 'land' filteren. De filters kunnen ook in combinatie met elkaar worden gebruikt. Als je wilt weten welke musea in Duitsland werken van Rembrandt in de collectie hebben dan filter je simpelweg het kunstenaarsfilter op 'Rembrandt' en het landfilter op 'Duitsland'.

Als de werking van de filters nog niet helemaal duidelijk is, bezoek dan deze pagina voor uitleg.

TOELICHTING MENU: 'TOPSTUKKEN MUSEA'

In de rubriek 'Topstukken Musea', het tweede van boven in het menu van de Museumgids, kan handig worden gefilterd met een zestal krachtige filters bovenaan de pagina. Op dit moment kunnen ruim 3000 kunstwerken van ongeveer 1500 kunstenaars uit 500 musea en openbare gebouwen worden geraadpleegd op deze pagina.

In het voorbeeld hierboven is er gefilterd met behulp van het filter 'museum'. Door museum het 'Lenbachhaus in München' te selecteren in de lijst met musea verschijnen vervolgens alle hoogtepunten uit de collectie van het Lenbachhaus. Dit werkt voor circa 500 musea, waarvan werken zijn opgenomen in de kunstverzameling van de Museumgids van Art Salon Holland.

Op dezelfde manier kun je in 'Topstukken Musea' filteren met het 'plaatsfilter', zo zie je snel welke kunstwerken in een bepaalde plaats te zien zijn. Je kunt op dezelfde manier ook per 'trefwoord', 'kunstenaar', 'land museum' en per 'stijl' filteren. De filters kunnen ook in combinatie met elkaar worden gebruikt. Als je wilt weten welke kunstwerken van Italiaanse maniëristen uit de zestiende eeuw in Italië in musea te zien zijn, dan filter je het stijlfilter simpelweg op 'maniërisme' en het landfilter op 'Italië'. Klik vervolgens op de afbeelding van een kunstwerk voor detailinformatie. Handig om te weten is dat als er een oranjegeel kadertje om de afbeelding van een kunstwerk staat, inhoudelijke informatie wordt gegeven naast standaardinformatie als bijvoorbeeld kunstenaar, titel, afmeting, techniek, museum en locatie.

Als de werking van het filteren nog niet helemaal duidelijk is, ga dan naar deze pagina voor uitgebreidere uitleg.