Varvara Stepanova (1894 – 1958)

1400+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

Van onze redactie
 
De Russische kunstenares Varvara Stepanova maakte ontwerpen voor boeken, tijdschriften, textiel en decors. Samen met onder andere haar man Alexander Rodchenko behoorde zij tot de Russische constructivisten.

Varvara Stepanova, ontwerp voor sportkleding, 1923, Gouache en inkt op papier, 30 x 22 cm, Collectie Alexander Lavrentiev
Varvara Stepanova, ontwerp voor sportkleding, 1923, Gouache en inkt op papier, 30 x 22 cm, Collectie Alexander Lavrentiev

Ze ontmoette Rodchenko in de tijd dat ze naar de kunstschool in Kazan ging, in de periode 1910-13. Ze werkten al gauw samen, en later trouwden ze met elkaar. In 1913-14 volgde ze haar opleiding aan de Strogavov-kunstacademie in Moskou. Daarna werkte ze bij het departement voor schone kunsten van NARKOMPROS, waar Vladimir Tatlin in 1918 als directeur aangesteld werd. Halverwege de jaren twintig gaf ze les aan de School voor Sociale Opvoeding en aan de afdeling textiel van het VHUTEMAS in Moskou. Ze ontwierp het decor voor de theatervoorstelling De dood van Terelkin van A. Soukhovo-Kobylin in 1922.
De kleding die ze ontwierp, zoals de sportkleding in 1923 (zie afbeelding), was bedoeld voor 'de nieuwe man en vrouw', de mensen van de nieuwe Russische maatschappij van na de Russische revolutie. Comfort en bewegingsvrijheid voor de arbeider waren in haar ontwerpen belangrijk. De economische crisis en de gevolgen van de burgeroorlog waren echter niet de ideale omstandigheden om haar ideeën door te voeren. Op een expositie in Parijs in 1925 werden haar ontwerpen veel beter ontvangen.