Sandro Botticelli (1445-1510)

1600+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

door: Sander Kletter

Sandro Botticelli (Florence 1445- Florence 1510) wordt beschouwd als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de vroege renaissance in Florence. Hij ging korte tijd in de leer bij zijn broer, die goudsmid was. Vervolgens kwam hij in 1465 onder de begeleiding van kunstschilder Fra Filippo Lippi. Daarna werkte hij waarschijnlijk een korte periode in het atelier van Andrea del Verrochio, waar Leonardo da Vinci hoogstwaarschijnlijk zijn medeleerling is geweest.

Sandro Botticelli, Standvastigheid, 1470, tempera op paneel, 167 x 87 cm, Palazzo degli Uffizi,  Florence, Italië
Sandro Botticelli, Standvastigheid, 1470, tempera op paneel, 167 x 87 cm, Palazzo degli Uffizi, Florence, Italië

In 1470 opent Botticelli een eigen atelier. De invloed van de eerdergenoemde kunstenaars blijft zichtbaar tot en met de jaren zeventig van de vijftiende eeuw. Zijn werk wordt tevens sterk beïnvloed door het oeuvre van Antonio del Pollaiuolo. Een bekend vroeg werk van Botticelli is De standvastigheid uit 1470 (zie afbeelding hierboven). Het behoort tot een serie schilderijen van de zeven deugden. De overige zes werden door andere kunstenaars geschilderd. Zijn werk krijgt in zijn carrière gaandeweg een eigen karakter, onder meer door een helder en fel kleurgebruik, zeker in vergelijking tot dat van zijn leermeesters. Een sterk punt wordt de ruimtelijkheid van zijn werk. Begin jaren tachtig vestigt Botticelli met zijn schilderijen De lente (La primavera) uit 1481-82 en De geboorte van Venus uit 1483 definitief zijn eigen grote reputatie. Beide schilderijen behoren tot de iconen uit de kunstgeschiedenis van de renaissance en zijn de absolute topstukken van Galleria degli Uffizi in Florence.

Botticelli onderhield goede contacten met de bekende Florentijnse bankiersfamilie de' Medici. Hij realiseerde voor deze familie de beide beroemde schilderijen, naast andere opdrachten. Zo maakte hij bijvoorbeeld enkele portretten van Giuliano de' Medici (1479-1516). Diens vader Lorenzo I de' Medici (1449-1492) trad zijn leven lang in het bijzonder op als de persoonlijke mecenas van Botticelli. Ook de kerk was een belangrijk opdrachtgever voor Botticelli. Hij maakte onder meer werk voor de Santa Maria Maggiore in Florence en realiseerde drie fresco's in de Sixtijnse kapel van de Sint Pieter basiliek in Rome.