Sam Francis (1923 – 1994)

1400+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

Van onze redactie
  

Het werk van de Amerikaanse kunstschilder Sam Francis wordt meestal gerekend tot het abstract expressionisme. Dit is een vorm van abstracte schilderkunst die opkwam in Amerika vlak na de Tweede Wereldoorlog. Francis werd vooral geïnspireerd door Jackson Pollock, maar ook door de traditie van de Franse schilderkunst en door Japanse kunst.

Sam Francis, Middle Blue III, 1959, olieverf op doek, 183 x 244 cm, San Francisco Museum of Modern Art, San Francisco
Sam Francis, Middle Blue III, 1959, olieverf op doek, 183 x 244 cm, San Francisco Museum of Modern Art, San Francisco

Het schilderen begon voor Francis in 1944 bij wijze van hobby, toen hij om gezondheidsredenen uit het leger moest treden. Drie jaar later besloot hij het kunstenaarschap professioneel aan te gaan pakken, en hij ging studeren aan de universiteit van Californië.
In 1950 vertrok hij naar Parijs. Hij ontmoette er de Canadese schilder en beeldhouwer Jean-Paul Riopelle, die grote invloed op zijn hem had. Ook bestudeerde hij de Waterlelies van de Franse impressionist Claude Monet. Francis maakte reizen door Mexico, Japan en Europa. Hij vervaardigde een aantal monumentale muurschilderingen tijdens deze periode. In het jaar dat hij Middle Blue III schilderde (zie afbeelding), kreeg de kleur blauw een steeds prominentere rol in zijn werk. Dit bleef ook zo in zijn latere werk. Vanaf 1961, het jaar waarin zijn zoon werd geboren, kregen zijn composities meer structuur, rechthoeken stonden nu centraal in zijn doeken. In 1962 keerde de kunstenaar terug naar Californië. Hoewel de blauwe kleur ook belangrijk bleef in zijn latere werk, liet hij de strenge ordening van zijn composities los en hij paste naast de rechthoek nu ook andere vormen toe. Zoals eerder genoemd werd Francis ook geboeid door Japanse kunst. Tussen 1973 en 1974 woonde hij het grootste deel van de tijd in Tokyo.
De kunstenaar ontving diverse onderscheidingen voor zijn oeuvre en kunstenaarscarrière. Zo werd hij benoemd tot Commandeur de L’Ordre des Arts et des Lettres door de Franse Ministerie van Cultuur in 1981. In 1994, zijn sterfjaar, werd hij geëerd met de Distinguished Alumnus Award van de universiteit van Californië. Een jaar daarvoor had hij net tien grote schilderijen geschonken aan het museum voor hedendaagse kunst te Los Angeles.