Roger Bissière (1888 – 1964)

1400+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

Van onze redactie
  

De Franse kunstschilder Roger Bissière geldt binnen de abstracte schilderkunst als één van de belangrijkste schilders van de lyrisch abstracte stijl.

Roger Bissière, Grijs, 1958, olieverf op doek, 116 x 89 cm, Parijs, privécollectie.
Roger Bissière, Grijs, 1958, olieverf op doek, 116 x 89 cm, Parijs, privécollectie.

Aanvankelijk schilderde hij nog traditionelere voorstellingen, zoals portretten en stillevens. Hij studeerde aan de Académie des Beaux-Arts van Bordeaux. In 1910 vestigde hij zich in Parijs, waar hij zich liet beïnvloeden door het kubisme van Georges Braque. Met deze kunstenaar raakte hij bevriend en werkte hij samen aan het tijdschrift ‘L’Esprit Nouveau. Hij schrijft daarnaast kunstkritische stukken in verscheidene tijdschriften. Ook publiceert hij enkele essays over Georges Pierre Seurat, één van de grondleggers van het pointillisme, over de realistisch werkende schilder Jean-Baptiste Camille Corot en over zijn vriend Braque.
 

Gered van blindheid

Hij is als kunstenaar en docent actief in Parijs. In 1920 heeft hij een eenmanstentoonstelling bij galerie Paul Rosenberg en neemt hij deel aan de prestigieuze jaarlijkse Herfstsalon (Salon d’Automne) in de wereldstad. Van 1924 tot 1937 had hij als docent veel invloed, verbonden aan de Académie Ranson.
Door een oogziekte kon hij het schilderen jarenlang niet in praktijk brengen. Maar na 1945 begint hij opnieuw te schilderen. Dankzij een voorspoedige operatie kan volledige blindheid worden voorkomen. Hij schilderde in een abstracte en poëtische stijl, met symbolen uit de natuur. Zijn werk vertoont verwantschap met het werk van kunstenaar Paul Klee en met cultuuruitingen uit Oceanië en Afrika. Al aan het begin van zijn carrière weet hij internationale bekendheid te verwerven. De schilderijen hebben met hun stralende kleuren, voornamelijk okergeel, groen en bruin, iets weg van gebrandschilderde ramen. In 1952 wint hij de Grand Prix National des Arts. In zijn laatste levensjaar volgt grote internationale erkenning als zijn werk te zien is op de Biënnale van Venetië.