Richard Long (1945)

1400+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

Van onze redactie
  
De meeste kunstwerken van Richard Long ontstaan tijdens zijn wandelingen door de natuur. Aarde, stenen, takken en ander natuurlijk materiaal dat hij tegen komt, arrangeert hij in eenvoudige geometrische vormen, zoals rechte lijnen, cirkels en vierkanten. Hij geeft hiermee gestalte aan ideeën over reizen, plaats, tijd, ruimte en beweging.

Richard Long, Ocean Stone Cirlce, 1990, stenen, diameter 396 cm
Richard Long, Ocean Stone Cirlce, 1990, stenen, diameter 396 cm

Op de afbeelding is een voorbeeld te zien van het werk van de Engelse kunstenaar in een museale setting. Met dit type werk brengt hij juist natuurlijke elementen binnen in een door de mens gecreëerde omgeving. De kunstwerken van Long zijn in verscheidene toonaangevende musea gepresenteerd, waaronder het Guggenheim Museum te New York. In 1971 nam Long daar deel aan de Sixth Guggenheim International Exhibition, waaraan ondermeer Joseph Kosuth (zie conceptuele kunst), Donald Judd, Dan Flavin en Daniel Buren deelnamen. Nederlandse musea, als het Van Abbemuseum te Eindhoven, Boijmans Van Beuningen te Rotterdam en Museum De Pont in Tilburg  hebben werk van Long in de collectie.
Richard Long is een vooraanstaande land art kunstenaar. Vergeleken met andere belangrijke kunstenaars binnen deze stroming, als Walter de Maria en Robert Smithson, valt op dat zijn werk minder grootschalig en meer tijdelijk van aard is. Een vroeg werk is bijvoorbeeld een foto van een lijn in het gras, welke ontstond doordat de jonge kunstenaar er enkele malen overheen was gelopen: A Line Made by Walking. Documentatie van kunstwerken, door middel van fotografie, was voor kunstenaars van de land-art-beweging van groot belang. Ook voor Long, aangezien hij zijn interventies in het landschap vaak op afgelegen plekken maakte, is dit het aangewezen medium om het werk aan het publiek te kunnen tonen. Ook bij het werk van De Maria, Smithson en Christo zien we dit documentatieprincipe terug.
Zijn eerste solotentoonstelling had Richard Long in 1968 bij galerie Konrad Fischer in Düsseldorf. Een aantal jaren later was zijn werk ook op prominente internationale overzichtstentoonstellingen te zien: op de Documenta in Kassel (nrs. 5 en 7) en de Biënnale van Venetië (1976). In 1989 won Long bovendien de prestigieuze Turner Prize.