Richard Hamilton (1922 – 2011)

1400+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

Van onze redactie
    
De Britse kunstenaar Richard Hamilton geldt als één van de belangrijkste figuren binnen de Britse pop art. Hij maakte de beroemde collage What is it that makes today’s homes so different, so appealing? in 1956, welke vaak wordt beschouwd als het vroegste kunstwerk van de pop art.

Richard Hamilton, I'm dreaming of a white Christmas, 1967-68, olieverf op doek, 107 x 160 cm, Öffentliche Kunstsammlung, Kunstmuseum Basel
Richard Hamilton, I'm dreaming of a white Christmas, 1967-68, olieverf op doek, 107 x 160 cm, Öffentliche Kunstsammlung, Kunstmuseum Basel

Samen met Eduardo Paolozzi, richtte hij in 1952 de kunstenaarsgroep de Independent Group op, waarvan de leden uitgaan van massacultuur bij het maken van hun kunstwerken. Het werk van Hamilton wordt gekenmerkt door humor en ironie. Hij gebruikte beelden uit de populaire massacultuur, maar zonder deze al te zeer te bekritiseren. Het ging Hamilton en de andere Britse pop art-kunstenaars er om de medemens bewust te maken van het feit dat deze populaire beelden ons nadrukkelijk omringen. In 1963 maakte hij kennis met pop art-kunstenaars in Amerika. Dit zette hem er toe aan, om de mogelijkheden van fotografie te onderzoeken. In zijn werk ging hij zich bewegen in het veld tussen schilderkunst en fotografie. Hij schilderde bijvoorbeeld een tafereel in de kleuren van het negatief van een foto. Vanaf de jaren tachtig van de vorige eeuw is hij overgegaan op computerkunst.
In 1966 organiseerde Hamilton een grote overzichtstentoonstelling van het werk van Marcel Duchamp in de Tate Gallery in Londen. Dertien jaar later werd in diezelfde Tate Gallery een retrospectieve tentoonstelling van zijn eigen werk gehouden, als ook in de Kunsthalle te Bern, Zwitserland.