Peter Paul Rubens (1577-1640)

1600+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

Hofschilder en diplomaat

Van onze redactie
 
De Vlaamse schilder, tekenaar en diplomaat Peter Paul Rubens geldt als de belangrijkste Vlaamse kunstschilder van de zeventiende-eeuwse barok. De veelzijdige kunstenaar schilderde Bijbelse, mythologische en historische taferelen. Ook excelleerde hij in het maken van landschappen, stillevens, jachttaferelen en portretten. Zie bijvoorbeeld het beroemde portret van markiezin Brigida Spinola Doria uit 1606. De kunstenaar was bijzonder productief. Ongeveer 1200 schilderijen worden aan Rubens toegeschreven.

Peter Paul Rubens, Kruisoprichting, 1610, olieverf op paneel, 460 x 340 cm., Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, Antwerpen
Peter Paul Rubens, Kruisoprichting, 1610, olieverf op paneel, 460 x 340 cm., Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, Antwerpen

Rubens werd geboren in het Duitse Siegen in 1577. Hij werd opgeleid door drie verschillende leermeesters. Een van hen was Otto van Veen, die onder meer als hofschilder verbonden was aan het hof van de hertog van Parma. In 1600 vertrok Rubens naar Italië. Acht jaar lang fungeerde hij daar als hofschilder voor de hertog van Mantua, Vincenzo I Gonzaga. In Italië liet de kunstenaar zich inspireren door de kunst van de klassieke oudheid. Hij verwierf er al snel roem met zijn eerste grote opdracht: het schilderen van een drieluik voor de Santa Croce kerk in Rome. Daarna verbleef hij tijdelijk aan het hof van Spanje, om er te schilderen, maar in de eerste plaats vanwege een diplomatieke opdracht.
 

Peter Paul Rubens, Madonna met kind en de schenkers Alexandre Goubeau en zijn vrouw Anne Antoni, ca. 1604, olieverf op doek, 124 x 84 cm, Musée des Beaux-Arts Tours
Peter Paul Rubens, Madonna met kind en de schenkers Alexandre Goubeau en zijn vrouw Anne Antoni, ca. 1604, olieverf op doek, 124 x 84 cm, Musée des Beaux-Arts Tours

Bewondering voor Italiaanse meesters

In 1608 werd Rubens aangesteld als stadsschilder van Antwerpen en als hofschilder van de aartshertog Albrecht van Oostenrijk. Hij ontving veel prestigieuze opdrachten, zowel voor kerken als voor andere openbare gebouwen. Hij schilderde een groot aantal altaarstukken en portretten in opdracht van de aartshertog. In 1610 verkreeg hij de opdracht voor De kruisoprichting, een monumentaal drieluik (zie afbeelding bovenaan de pagina). Ten tijde van dit werk is de schilderstijl van Rubens sterk beïnvloed door het werk van enkele Italiaanse kunstenaars van de renaissance. De invloed van Michelangelo, die bekend is vanwege zijn voorkeur voor complexe gedraaide houdingen van gespierde lichamen, is duidelijk te zien in het altaarstuk. De ruim opgezette composities van zijn werk zijn terug te herleiden tot de Venetiaanse kunstschilder Tintoretto.

Nadat hij tussen 1628 en 1630 in Madrid verblijft in verband met diplomatieke werkzaamheden, wordt ook de toepassing van warme kleuren van Venetiaanse kunstschilders als Titiaan zichtbaar in zijn werk. Rubens bestudeerde tevens de schilderkunst van Caravaggio. In die periode is hij al bijzonder succesvol en hij verkeert in de hoogste Europese kringen. Zijn aanzien wordt officieel bezegeld. In 1624 wordt hij door de Engelse koning Karel I in de adelstand verheven. Zes jaar later wordt hij bovendien geridderd door de Spaanse koning Filips IV. In 1636 wordt hij tot hofschilder benoemd door kardinaal-infant Ferdinand, de zoon van Filips III van Spanje. Datzelfde jaar ontvangt hij de grootste opdracht van zijn carrière. Hij wordt gevraagd de decoratie van het Koninklijke jachthuis Torre de la Parada in Madrid te verzorgen. Voor deze opdracht schakelt hij hulp in van andere gerespecteerde kunstschilders, onder wie de grote historieschilder Jacob Jordaens.
 

Grote invloed op andere kunstenaars

Rubens had een groot atelier met veel assistenten. Vaak zette Rubens het eerste ontwerp op, waarna zijn assistenten het werk voltooiden. De definitieve afwerking van de details deed hij meestal zelf. Een vergelijkbare productiemethode werd door Rembrandt toegepast in Amsterdam. Rubens is van grote invloed geweest op toonaangevende kunstschilders als Jan Brueghel, de zoon van Pieter Brueghel de Oude, en Anthonie van Dyck, die zijn carrière begon in het atelier van Rubens. De meeste kunstenaars van de Vlaamse schilderkunst van de vroege zeventiende eeuw hebben hun manier van werken aan Rubens te danken. Met zijn uitbundige zwierige stijl inspireerde hij tevens Franse kunstschilders van de barok, zoals Charles Le Brun en vele kunstenaars van het rococo uit de achttiende eeuw.
 

SCHILDERIJEN RUBENS