Giuseppe Penone (1947)

1600+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

Fascinatie met bomen

Van onze redactie
 
Het werk van de Italiaanse kunstenaar Giuseppe Penone behoort tot de arte povera, de stroming die in 1967 werd geïntroduceerd door de kunstcriticus en curator Germano Celant. Als jongste lid van deze stroming hield hij zich vooral bezig met het menselijk lichaam en de natuur, en de relatie daartussen.

Giuseppe Penone, Alberro di 8 metri (Boom van acht meter), 1969, hout
Giuseppe Penone, Alberro di 8 metri (Boom van acht meter), 1969, hout

Samen met Michelangelo Pistoletto, een andere bekende arte povera kunstenaar, studeerde hij van 1960-68 aan de Accademia delle Belle Arti van Turijn. Zijn eerste solotentoonstelling had hij in het jaar van afstuderen in de Deposito d’Arte Presente in Turijn. Vanaf 1970 gaf hij zelf les, aan het Liceo Artistico in deze Noord-Italiaanse stad. Zijn werk werd tentoongesteld op het prestigieuze Documenta in Kassel, op de vijfde, zevende en achtste tentoonstelling. In deze periode had de kunstenaar nog een aantal solotentoonstellingen, in het Kunstmuseum van Luzern (1977), Museum Folkwang in Essen (1978) en het Museum of Contemporary Art in Chicaco (1984). Tevens werd zijn werk getoonde op de Biënnale in Venetië in 1978 en had hij in 1992 een overzichtstentoonstelling in Castello di Rivoli in de stad waar het allemaal begon, Turijn. Nog steeds is de kunstenaar actief. In 2010 was er een overzichtstentoonstelling in museum De Pont in Tilburg. En in 2012 nam hij wederom deel aan de Documenta in Kassel.
De natuur is voor Penone een belangrijk uitgangspunt. In zijn werk is zijn fascinatie voor het groeiproces van bomen zichtbaar. Bekend en intrigerend zijn de werken die hij vanaf 1968 maakte, de zogenaamde Alberi (Bomen). Hij nam daarvoor een rechtgezaagde houten balk, en schilde deze behoedzaam jaarring voor jaarring af, waarbij hij de knoesten intact hield. Op deze manier kwam de vorm van de oorspronkelijke boom onder het oppervlak opnieuw tevoorschijn (zie afbeelding). Een vergelijkbaar idee voerde Penone later ook met marmer uit.