Paul Delvaux (1897 – 1994)

1000+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

Van onze redactie
    

Kunstschilder Paul Delvaux wordt beschouwd als één van de belangrijkste kunstenaars van het surrealisme in België. De kunstenaar voelde zelf echter maar weinig voor deze beperkende categorisatie.

Paul Delvaux, Geboorte van Venus, 1947, olieverf op doek, 140 x 210 cm, privécollectie
Paul Delvaux, Geboorte van Venus, 1947, olieverf op doek, 140 x 210 cm, privécollectie

Hij volgde zijn opleiding aan de Academie des Beaux-Arts te Brussel, waar hij eerst aan de afdeling architectuur studeerde, maar omdat hij moeite had met wiskunde stapte hij over naar schilderkunst. Hij volgde lessen bij de Belgische kunstschilder Constant Montald. Uit de werken van zijn beginperiode blijkt een duidelijke invloed van de kunstenaars Gustave de Smet en Constant Permeke, die tot het Vlaams expressionisme worden gerekend. De eerste expositie, waaraan hij deelnam was de Exposition de jeune peinture et jeune sculpture in 1923 bij de toonaangevende galerie van Georges Giroux te Brussel. Zijn eerste solotentoonstelling had hij in dezelfde stad twee jaar later bij Galerie Breckpot.
Hij kreeg oog voor het surrealisme door schilderijen van Giorgio de Chirico en René Magritte. Het werk van beide kunstenaars beïnvloedde zijn stijl. In 1937 sloot hij zich aan bij de Belgische surrealisten. Delvaux richtte zich op het schilderen van vrouwelijk naakt in classicistische architecturale omgevingen. Zijn schilderijen krijgen door toepassing van spookachtig licht, en door beeldmotieven als verlaten pleinen en spoorwegstations, het karakter van een droomsituatie. Dit is niet alleen kenmerkend voor zijn werk, maar ook voor het werk van veel andere surrealisten. De in zijn werk veelvuldig  terugkerende marmeren zuilen en arcades doen denken aan de antieke oudheid, waarvan de kunstenaar een groot bewonderaar was. Hij maakte kennis met de overblijfselen van de antieke wereld tijdens reizen door Italië in 1938 en 1939.
De eerste retrospectieve van het werk van de kunstenaar werd in 1944-1945 gehouden in het Palais des Beaux-Arts te Brussel. De kunstenaar maakte niet alleen zelf kunst, maar gaf zijn vakkennis tevens door aan een jongere generatie. Hij gaf van 1950 tot 1962 les aan de École Nationale Supérieure d’Art et d’Architecture te Brussel. Een aantal van de schilderijen van Delvaux bevinden zich in de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen te Rotterdam, dat in 1973 een retrospectief van zijn werk hield. Het museum bezit een uitgebreide collectie kunstwerken uit de periode van het surrealisme, met naast Delvaux werken van onder andere Salvador Dalí, De Chirico en Magritte.