Othon Friesz (1879 – 1949)

1400+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

Van onze redactie
  
De Franse kunstenaar Othon Friesz sloot zich aan bij de fauvisten en schilderde rond 1907 een aantal doeken, welke kenmerkend zijn voor deze kunststroming. Niet lang daarna keerde hij zich echter alweer af van het fauvisme en liet zich beïnvloeden door de stijl van Paul Cézanne.

Othon Friesz, Le port d’Anvers, 1906, olieverf op doek, 54 x 65 cm, Musée d’Art moderne et d’Art contemporain de la Ville de Liège, Liège
Othon Friesz, Le port d’Anvers, 1906, olieverf op doek, 54 x 65 cm, Musée d’Art moderne et d’Art contemporain de la Ville de Liège, Liège

Zijn opleiding had hij genoten in Le Havre, samen met de bevriende kunstenaar Raoul Dufy. In Le Havre leerden zij ook Georges Braque kennen, naast Picasso de grondlegger van het kubisme. Friesz deed een vervolgstudie in Parijs aan de École des Beaux-Arts, waar hij les kreeg van kunstschilder Léon Bonnat, die schilderde in de stijl van het naturalisme. Zie van Bonnat Portret van de kunstenaar (zelfportret) uit 1885. Bij die lessen leerde hij Albert Marquet en Henri Matisse kennen, de voormannen van het fauvisme en Georges Rouault. Aanvankelijk werkte hij nog in de impressionistische stijl. Zijn eerste solotentoonstelling was bij de Galerie des Collectionneurs in Parijs, in 1904. De heldere, felle kleuren van de fauvisten werden in deze periode kenmerkend voor zijn werk en hij sloot zich aan bij de fauvisten tussen 1905 en 1907. Friesz nam deel aan verschillende tentoonstellingen van de fauvisten.
Onder invloed van Cézanne nam de intensiteit van zijn kleurenpalet echter weer af en ook ging hij de composities van zijn schilderijen meer structureren. Voor een korte periode onderzoekt hij de mogelijkheden van de kubistische stijl. Zijn nog latere werk laat steeds meer zijn al vroeg aanwezige bewondering voor de zeventiende-eeuwse classicistische schilder Nicolas Poussin doorschemeren, een kunstenaar waar ook Cézanne door geïnspireerd werd.
Gedurende zijn carrière was Friesz actief als docent. In 1912 richtte hij zijn eigen kunstschool op, waar hij twee jaar les gaf. Vooral aan de Académie Scandinave te Parijs, waar hij vanaf 1929 werkzaam was, had hij veel invloed. Ook gaf hij les aan de Académie de la Grande Chaumière in Parijs, vanaf 1944.