Alfons Mucha (1860-1939)

1600+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

Wereldberoemd dankzij affiches

Van onze redactie
   
De Tsjechische kunstenaar Alfons Mucha (of: Alphonse) is vooral bekend vanwege zijn ontwerpen voor affiches en wandplaten. Maar Mucha maakte ook schilderijen en sculpturen. Daarnaast ontwierp hij sieraden, meubilair, servies en glasvensters. Mucha is een van de toonaangevende kunstenaars uit de stijlperiode van de Jugendstil.

Alfons Mucha, La Trappistine, 1897, litho (reclameposter voor Trappistine liquors), 207 x 66 cm, Suntory Collection, Osaka
Alfons Mucha, La Trappistine, 1897, litho (reclameposter voor Trappistine liquors), 207 x 66 cm, Suntory Collection, Osaka

De kenmerken van de Jugendstil zijn vooral terug te zien in de vormentaal van de weelderige ornamenten die zijn werk versieren. De vrouwfiguren in zijn werk tonen overeenkomsten met die gangbaar zijn in kunst van het symbolisme. Mucha geloofde in de positieve invloed van zijn kunst op het leven van alledag. Hij wilde met zijn werk vrede en harmonie, schoonheid en goedheid in de samenleving brengen.
De kunstenaar begon zijn carrière als toneelschilder in Wenen, de stad waar hij aan de kunstacademie studeerde in 1883. Hij had zich ooit al eens aangemeld bij de kunstacademie van Praag, maar hij werd naar huis gestuurd met de mededeling dat 'het beter was als hij een ander beroep zou kiezen, waarin hij zich nuttiger kon maken.' Ze namen zijn kunstenaarstalent niet erg serieus. In 1887 ging hij studeren aan de Académie Julian in Parijs. Hij werd bovendien lid van de Boheemse kring, waarvan Madame Charlottes Crémerie in de Rue de la Grande Chamière de vaste ontmoetingsplek was. Hij leerde daardoor onder andere Paul Gauguin kennen. Door dit contact kwam hij in aanraking met spirituele ideeën en andere kunstenaars van het symbolisme.
 

Succes: Sarah Bernhardt & De Verenigde Staten

Mucha begon naamsbekendheid te krijgen, nadat hij zijn eerste affiche ontwierp voor de beroemde Franse actrice Sarah Bernhardt (1844-1923) in 1894. Zie in dit verband Gismonda en La Dame aux Camélias, twee litho's die hij onder meer voor Bernhardt maakte.  Niet lang daarna was hij een begrip geworden. Hij kreeg een contract voor vijf jaar bij de actrice. Hij ontwierp haar affiches, decors en kostuums. Ondertussen wordt hij lid van de Salon des Cent, een kunstenaarsgroep van symbolisten, dat het tijdschrift La Plume uitgeeft. Zo leert Mucha Kunstenaars als Pierre Bonnard en Henri de Toulouse-Lautrec kennen, die ook behoren tot de Salon des Cent. In 1897 heeft de kunstenaar een topjaar met drie eenmanstentoonstellingen: bij Galerie Bodinière in Parijs, in de Salon des Cent en bij Galerie Topic in Praag. De aandacht voor zijn werk blijft internationaal als maar groeien, mede omdat hij deelneemt aan de Wereldtentoonstelling van 1900 in Parijs. Hij ontvangt voor zijn bijdrage de Légion d’Honneur. Tussen 1904 en 1910 verblijft hij met succes in de Verenigde Staten. Hij werkt er aan verschillende opdrachten. Hij geeft bovendien les aan kunstacademies in Chicago, New York en Philadelphia.

Gedurende zijn carrière zijn de affiches steeds belangrijk gebleven. Maar een andere serie, die belangrijk is binnen zijn oeuvre, is de een serie monumentale historische wandschilderingen van het Slavische epos. Deze werd in 1928 als complete cyclus aan de stad Praag en het Tsjechische volk aangeboden.
 

Mucha Museum

In Praag bevindt zich het Mucha Museum, dat in 1998 open is gegaan voor het publiek. Het museum maakt het publiek attent op de veelzijdigheid van de grote Tsjechische kunstenaar. Het museum toont, naast toegepaste kunst op het gebied van Jugendstil, schilderijen en tekeningen, die zeer de moeite waard zijn. Een museum om op je persoonlijke culturele verlanglijstje te zetten.
 

KUNST ALFONS MUCHA