Paula Modersohn-Becker (1876-1907)

1400+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

Inspiratie vanuit Parijs

Van onze redactie
  
De kunstschilder en tekenaar Paula Modersohn-Becker behoort tot de kunstenaars van het Duits expressionisme. Vanaf 1897 woonde ze in de kunstenaarskolonie in Worpswede, een dorp vlak bij Bremen in het Noorden van Duitsland.

Paula Modersohn-Becker, Zelfportret op de zesde trouwdag [Duitse titel: 'Selbstbildnis am 6. Hochzeitstag'], 1906, olieverf op karton, 102 x 70 cm. Paula Modersohn-Becker Museum, Bremen.
Paula Modersohn-Becker, Zelfportret op de zesde trouwdag [Duitse titel: 'Selbstbildnis am 6. Hochzeitstag'], 1906, olieverf op karton, 102 x 70 cm. Paula Modersohn-Becker Museum, Bremen.

Ze sloot zich echter niet aan bij kunstenaarsgroepen zoals Die Brücke of Der Blaue Reiter, welke verbonden zijn met het ontstaan van het expressionisme. Wel bleef ze goed op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van kunst en literatuur. Ze werd bijvoorbeeld geïnformeerd door haar goede vriend, de dichter Rainer Maria Rilke, die tussen 1905 en 1906 optrad als privésecretaris van Rodin. Modersohn-Becker had bewondering voor het werk van kunstenaars als Paul Gauguin, Paul Cézanne en Vincent van Gogh. Het werk van deze kunstenaars leerde ze kennen tijdens haar bezoeken aan Parijs in 1905 en 1906. Hun invloed is af te lezen aan de vereenvoudigde vormentaal en het heldere kleurenpalet van haar werk. De expressionistische stijl van Gauguin en Van Gogh zette haar aan zich af te keren tegen het Duits naturalisme van de laatste decennia van de negentiende eeuw. Tijdens eerdere bezoeken aan Parijs had Modersohn-Becker al kennis gemaakt met de stijl van de Franse kunstenaars van de School van Barbizon en met het impressionisme. Ook daarvan is invloed terug te vinden in haar werk.
 

Jong gestorven

De schilderijen van Becker vallen vooral op door haar persoonlijke stijl. Haar privéleven speelde een belangrijke rol in haar kunst. In 1901 trouwde ze met de kunstenaar Otto Modersohn. Het huwelijk en het moederschap waren de heersende thema’s in het leven van de kunstenares. Ze maakte zich zorgen over de gevolgen daarvan voor haar kunstenaarschap. Die zorgen bleken niet ongegrond. De ontplooiing van haar veelbelovende oeuvre werd in de kiem gesmoord en de kunstenares stierf tragisch genoeg op 31-jarige leeftijd na de geboorte van haar dochter Mathilde. Er is een grote hoeveelheid materiaal van haar brieven en dagboeken bewaard gebleven. Uit haar teksten blijkt een diep gevoel voor de natuur en het streven naar eenvoud. Ze wilde met haar kunst op poëtische wijze een directe emotie weergeven. In de stad Bremen bevindt zich het intieme Paula Modersohn-Becker Museum, een absolute aanrader voor wie van de expressionistische schilderstijl houdt.