Mary Cassatt (1844-1926)

1400+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

De Amerikaanse impressionist

Van onze redactie
   
De Amerikaanse kunstenares Mary Cassatt was het enige Amerikaanse lid van de groep impressionisten van het eerste uur, welke vooral uit Franse kunstenaars bestond. Affiniteit met Europa en de Europese cultuur deed ze op in haar jeugd. Als jong meisje verbleef ze met haar ouders al veel in Europa, voornamelijk in Frankrijk en Duitsland.

Mary Cassatt (1844-1926), De Thee [Engelse titel: Five O’Clock Tea of: The Tea], 1880, olieverf op doek, 64.8 x 92.1 cm, Museum of Fine Arts, Boston, Massachusetts, USA
Mary Cassatt (1844-1926), De Thee [Engelse titel: Five O’Clock Tea of: The Tea], 1880, olieverf op doek, 64.8 x 92.1 cm, Museum of Fine Arts, Boston, Massachusetts, USA

Van 1860 tot 1862 studeerde ze aan de Pennsylvania Academy of Fine Arts. Ze wilde graag verder studeren in Parijs, maar moest haar twijfelende ouders eerst zien over te halen. In 1865 heeft ze succes. Ze gaat in de leer bij de Franse kunstenaar Jean-Léon Gérôme, een kunstschilder en beeldhouwer, die tot laat in de negentiende eeuw blijft werken in neoclassicistische stijl. Daar legde ze zich toe op het kopiëren in schetsen en het naschilderen van werken van de oude meesters. In 1868 wordt haar schilderij The Mandolin Player door de Parijse Salon geaccepteerd. In 1870 keert ze vanwege de Frans-Pruisische oorlog kort terug naar Philadelphia, waar haar familie woonde. Een jaar later vertrekt ze weer naar Europa. In Italië ziet ze het werk van de maniëristen Parmigianino en Antonia da Correggio. Ook reist ze door Spanje, België en Nederland, om werk van de Spanjaard Velázquez, de Vlaamse schilder van de barok Peter Paul Rubens en de Nederlandse kunstenaar Frans Hals te bestuderen.
 

Invloed van Degas en Manet

Uiteindelijk strijkt ze weer neer in Parijs. Daar neemt ze regelmatig deel aan verschillende Salons. In 1877 wordt ze door Edgar Degas uitgenodigd om lid te worden van de groep kunstenaars, welke we tegenwoordig kennen als de impressionisten, en haar werk wordt op vier van hun tentoonstellingen getoond. Ze bewondert het werk van Degas en Édouard Manet. De invloed van deze twee kunstenaars is dan ook zichtbaar in haar schildertechnieken, composities en de toepassing van het licht. De thematiek van haar werk en het kleurgebruik vertonen verwantschap met het werk van Renoir. Tragisch genoeg, gaat rond 1900 haar gezichtsvermogen achteruit. Binnen enkele jaren is ze daardoor genoodzaakt te stoppen met schilderen. In 1926 komt ze te overlijden. De thema’s van haar werk waren voornamelijk haar familie, theater- en operavoorstellingen en het moeder met kind motief. Dankzij actieve bemiddeling door Cassatt zijn een groot aantal impressionistische werken naar Amerika gegaan en ontstonden daar de eerste collecties van impressionistische kunst.
 

SCHILDERIJEN EN PASTELS CASSATT