Lucebert (1924 – 1994)

1400+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

Van onze redactie
  

“Alles van waarde is weerloos” is een gevleugelde uitspraak van de Nederlandse dichter en kunstschilder Lubertus Jacobus Swaanswijk, die vooral bekend is onder de naam Lucebert. Hij was lid van de kunstenaarsbeweging Cobra en in het Cobratijdschrift Reflex publiceerde hij zijn eerste gedichten.

Lucebert, Prinsenpaar, 1962, olieverf op doek, 150 x 100 cm, Van Abbemuseum, Eindhoven
Lucebert, Prinsenpaar, 1962, olieverf op doek, 150 x 100 cm, Van Abbemuseum, Eindhoven

Lucebert is bij het grote publiek misschien beter bekend als dichter, maar in de jaren zestig en zeventig legde hij zich vooral toe op het maken van beeldende kunst.
Na de afronding van de ULO werkte hij aanvankelijk bij zijn vader, die huis- en decoratieschilder was. Het werd al gauw duidelijk dat hij beeldend talent had, waarop volgde dat hij in de jaren 1938 en 1939 naar het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs in Amsterdam ging. Tijdens de Tweede Wereldoorlog moest hij verplicht werken in Duitsland. Bij terugkomst in Nederland in 1944 maakte hij muurschilderingen in opdracht. Eén daarvan was in het Franciscanessenklooster te Heemskerk. Zijn schildering was echter niet tot tevredenheid van de kloosterzusters, zodat deze weer wit gesausd werd. Later heeft men geprobeerd de schildering te herstellen. In 1965 won hij de Constantijn Huygensprijs en kocht hij een tweede huis in Spanje.
De schilderijen van Lucebert doen soms denken aan het werk van Paul Klee. Net als het werk van deze Duits-Zwitserse kunstenaar (zie bijvoorbeeld Die Zwitscher-Maschine uit 1922) bezitten de schilderijen van Lucebert een humoristische ondertoon.