Anish Kapoor (1954)

1600+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

Geïnspireerd door Oost en West

Van onze redactie
 
De in India geboren kunstenaar Anish Kapoor leeft en werkt sinds de vroege jaren zeventig van de twintigste eeuw in Londen. In 1991 won hij de prestigieuze Turner Prize, in naam verbonden met de Engelse kunstschilder van de romantiek William Turner. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door Tate Gallery aan een Britse kunstenaar, die jonger is dan vijftig jaar. Kapoor is één van de meest succesvolle kunstenaars, die zich bezighoudt met ruimtelijk werk, van zijn generatie.

Een van de ovale vormen, bedekt met pigment van de Indiase beeldhouwer Anish Kapoor
Een van de ovale vormen, bedekt met pigment van de Indiase beeldhouwer Anish Kapoor

De Indiase achtergrond van deze kunstenaar speelt een belangrijke rol bij zijn werk. Doordat hij nog regelmatig zijn geboorteland bezoekt, wordt zijn werk door zowel westerse als oosterse culturen beïnvloed. In zijn vroege werk is bijvoorbeeld de inspiratie zichtbaar van de markten en tempels van India, waar het heel gewoon is dat er felgekleurde bergjes van gekleurde pigmenten worden uitgestald. Kapoor paste in zijn vroege werk ook puur pigmentpoeder toe. Hij bedekte zijn werk ermee, en ook de vloer rondom het kunstobject. Aan de andere kant laat hij zich door westerse kunstenaars inspireren, zoals de Franse kunstenaar Yves Klein, de Amerikaan Barnett Newman en de Duitse kunstenaar Joseph Beuys.
In zijn werk onderzoekt hij tegenstellingen, zoals aanwezigheid en afwezigheid, het vaste en het ontastbare, licht en donker. Deze tegenstellingen benadrukt hij in zijn latere werk door te werken met steen, waarin holtes en openingen gehouwen zijn. Het werk van deze kunstenaar valt op doordat het overwegend monochroom van kleur is, bestaande uit slechts één, vaak heldere kleur. Zijn werk bestaat veelal uit vereenvoudigde, gebogen vormen.
In zijn meest recente sculpturen past hij spiegelend materiaal toe, zodat er op het gebogen oppervlak een vervreemdend beeld ontstaat van de omgeving en van de beschouwer, die het werk bekijkt. De kunstenaar heeft gigantische spiegelende werken gemaakt voor de openbare ruimte. Zo maakte hij monumentale ‘Sky Mirrors’ voor Nottingham (2001) en voor het Rockefeller Center in New York (2006). En voor het Millennium Park in Chicago vervaardigde hij een 110 ton zware roestvrij stalen sculptuur, welke in 2004 is onthuld. Dit werk, dat de titel Cloud gate van de kunstenaar meekreeg, wordt in de volksmond ‘de boon’ genoemd, vanwege de vorm. In 2008 werd een overzichtstentoonstelling gehouden van het werk van Kapoor in the Institute of Contemporary Art in Boston. In 2013 is de kunstenaar door Koningin Elisabeth II geridderd.