Jules Dupré (1811 – 1889)

1400+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

Van onze redactie
  
De Franse kunstschilder Jules Dupré behoort tot de bekende School van Barbizon, een groep kunstenaars die schilderden in de vrije natuur van de bossen van Fontainebleau, rondom het dorpje Barbizon, dat ten zuiden van Parijs ligt.

Jules Dupré, Le moulin à vent, ca 1850, olieverf op doek, 64 x 92 cm, The Cleveland Museum of Art, Cleveland
Jules Dupré, Le moulin à vent, ca 1850, olieverf op doek, 64 x 92 cm, The Cleveland Museum of Art, Cleveland

Dupré was aanvankelijk porseleinschilder, tot hij in 1928 de omslag maakte en zich bezig ging houden met het schilderen van doeken. Dit leidde al spoedig tot succes, drie jaar later exposeerde hij al op de Salon d’Automne in Parijs. Met de winst die hij er maakte kon hij op reis naar Engeland, waar hij onder de indruk raakte van de Engelse landschapsschilder John Constable. Net als Corot werkte Dupré de schetsen die hij maakte in de vrije natuur uit in zijn atelier.
De schilderijen van Dupré werden vooral goed ontvangen vanwege de lyrische en landelijke sfeer die hij wist weert te geven. Inwoners van de - in die tijd sterk uitbreidende - grote steden voelden zich aangetrokken tot het nostalgische beeld, dat hij schiep van het schone platteland. Voorbeelden van dergelijke gewilde schilderijen zijn Crossing the Bridge, welke in 1838 werd getoond op de jaarlijkse Salonoverzichtstentoonstelling te Parijs en Le Moulin à Vent uit de late jaren vijftig van de 19e eeuw. De stijl van Dupré en andere schilders van de School van Barbizon vormde een belangrijke inspiratiebron voor de kunstenaars van de Haagse School.
 

SCHILDERIJEN DUPRÉ