John Singer Sargent (1856 – 1925)

1400+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

Van onze redactie
  
De Amerikaanse kunstschilder John Singer Sargent bracht het grootste gedeelte van zijn carrière in Londen en Parijs door. Hij schilderde in een realistische stijl.

John Singer Sargent, Mrs. Cecil Wade, 1886, olieverf op doek, 163 x 135 cm, Nelson-Atkins Museum of Art, Kansas City, Missouri
John Singer Sargent, Mrs. Cecil Wade, 1886, olieverf op doek, 163 x 135 cm, Nelson-Atkins Museum of Art, Kansas City, Missouri

Sargent was in Florence geboren, als enige zoon van Amerikaanse ouders. Tijdens zijn jeugdjaren werd er door het gezin veel gereisd door Europa, waardoor hij de Italiaanse, Franse en Duitse taal leerde. Vanaf 1874 studeerde hij in Parijs in het atelier van de portretschilder Carolus-Duran, wiens stijl een grote invloed had op zijn werk. In 1877 werd voor het eerst een door hem geschilderd portret getoond op de prestigieuze Salontentoonstelling van Parijs.
Tijdens zijn studie had Sargent de impressionist Claude Monet ontmoet. De twee kunstenaars leerden elkaar beter kennen omstreeks 1885. Sargent bezoekt de kunstenaar in zijn huis en tuin te Giverny en maakt omstreeks hetzelfde jaar een aantal schilderijen in een persoonlijke variant van de impressionistische stijl. Naast Monet ontmoette Sargent, dankzij zijn vriend portrettist Paul César Helleu, enkele grote kunstenaars van zijn tijd, zoals Rodin, Whistler en Degas. Van zowel Monet als Rodin maakt hij een portret. Sargent was tevens bevriend met de Italiaan Giovanni Boldini, die furore maakte als portrettist in Parijs tijdens de belle époque. 
Net als tijdens zijn jeugd zou Sargent veel blijven reizen. In 1880 bracht hij een bezoek aan Haarlem, waar hij de werken van Frans Hals en Diego Velasquez kopieerde. In 1882 werd zijn werk voor het eerst in Londen ten toongesteld. Hij verhuist naar Engeland omstreeks 1885-1886, nadat zijn schilderij Madame X ophef had veroorzaakt op de Salon te Parijs. Ondanks deze verhuizing, bleef hij zijn werk wel exposeren in Parijs.
Sargent was internationaal een veelgevraagd portretkunstenaar. Hij ontving vooral opdrachten van vooraanstaande Amerikaanse opdrachtgevers. In de laatste tien jaar van de negentiende eeuw bereikte zijn roem als portrettist een hoogtepunt. Bekende historische figuren als Roosevelt en Rockefeller behoorde tot zijn klantenkring. Maar vanaf 1910 legde Sargent zich toe op het schilderen van landschappen en het maken van muurschilderingen. De kunstenaar overleed in Londen in 1925. Na zijn dood werden er verschillende museale overzichtstentoonstellingen ter nagedachtenis georganiseerd, in onder andere het Metropolitan Museum of Art te New York en in de Tate Gallery van Londen.