Jackson Pollock (1912-1956)

1600+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

Het grote gebaar van Pollock

Van onze redactie
 
In de winter van 1946-47 deed de Amerikaanse kunstschilder Jackson Pollock iets revolutionairs. Hij legde zijn doek plat op de grond. Uit een geperforeerd verfblik liet hij verf op het liggende doek druipen.

Jackson Pollock, Blauwe palen, nr. 11, 1952, gemengde technieken op doek, 212 x 488 cm, National Gallery of Australia, Canberra
Jackson Pollock, Blauwe palen, nr. 11, 1952, gemengde technieken op doek, 212 x 488 cm, National Gallery of Australia, Canberra

Met een in de verf gedoopte stok zwierde hij met groot gebaar verf over het oppervlak. Ook maakte hij gebruik van messen en paletmessen om de verf aan te brengen en te verspreiden. Hij mengde de verf met materialen als zand en glasscherven. Het resultaat is een abstract netwerk van lijnen en spatten die in verschillende lagen over elkaar heen liggen. De baanbrekend originele werken die vanaf toen ontstonden worden ‘drippings’ genoemd. Vanwege de fysieke expressie van het gebaar dat gepaard gaat met het vervaardigen van deze schilderijen, doopte de Amerikaanse criticus Harold Rosenberg de vernieuwende schilderstijl ‘action painting.'
 

Jackson Pollock, Male and Female, ca. 1942, olieverf op doek, 175 x 124 cm, Philadelphia Museum of Art, Philadelphia
Jackson Pollock, Male and Female, ca. 1942, olieverf op doek, 175 x 124 cm, Philadelphia Museum of Art, Philadelphia

Opleiding

Zoals ook bij andere kunstenaars het geval is, maakte ook het werk van Pollock verschillende stadia door, alvorens hij in een puur abstracte schilderstijl ging werken. In 1925-29 volgde hij een schildersopleiding aan de Manual Arts High School in Los Angeles, een school waaraan ook Philip Guston werd opgeleid. Daarna ging hij in de leer bij de Amerikaanse schilder Thomas Hart Benton. In 1933 krijgt hij les in het tekenen naar de werkelijkheid van de in realistische stijl werkende kunstenaar John Sloan. Vanaf 1936 is hij assistent in het atelier van de Mexicaanse kunstenaar David Alfaro Siqueiros. Tot 1943 vervaardigt hij muurschilderingen in het Federal Art Project, het Amerikaanse banenproject dat tijdens de Grote Depressie in de jaren dertig was opgezet.

Pollock had te kampen met een alcoholverslaving. In de periode dat hij daarvoor wordt behandeld, bestudeert hij de archetypische symbolen uit de geschriften van de Zwitserse psycholoog Carl Jung. In 1942 begint zijn vriendschap met kunstenaar Robert Motherwell. Hij exposeert regelmatig samen met de Nederlandse schilder Willem de Kooning, die net als Pollock tot action painting komt. Daarnaast leert hij de surrealist Roberto Matta kennen, die hem aanspoort tot het schrijven van surrealistische poëzie.

Abstract expressionisme

Pollock werkte aanvankelijk in een meer expressionistische vorm van realisme en experimenteert kortstondig met de surrealistische stijl. In die fase raakt hij onder de indruk van de vormentaal in het werk van Picasso, dat hij in New York op een tentoonstelling ziet. In een volgende fase gaat hij zich oriënteren op niet-figuratieve vormen uit de oude kunst van de indiaanse cultuur van Noord- en Midden Amerika. Dan, in 1946, maakt hij zijn eerste Drip Painting. Expressie van persoonlijke gevoelens van wanhoop en angst spelen een grote rol in het werk van Pollock. Met zijn werk gaf hij op een uiterst directe manier uitdrukking aan zijn turbulente innerlijke leven. De abstracte stijl waarin hij dit doet wordt ook wel het abstract expressionisme genoemd. Zijn alcoholisme blijft hem achtervolgen, waarvoor hij in 1951 opnieuw in therapie gaat. In 1955 gaat hij in psychoanalytische therapie. Tragisch genoeg komt hij op al 44-jarige leeftijd te overlijden als gevolg van een auto-ongeluk in 1956.

Pollock wordt samen met Franz Kline, de Kooning, Motherwell, Barnett Newman en Mark Rothko tot de belangrijkste vertegenwoordigers van het abstract expressionisme gerekend. De kunstenaar was getrouwd met kunstenares Lee Krasner, die ook in abstract expressionistische stijl werkte. De fysieke benadering van zijn schilderkunst heeft in de jaren zestig en zeventig ook invloed gehad op ontwikkelingen in de beeldende kunst buiten de schilderkunst, bijvoorbeeld op het fenomeen happenings, op het ontstaan van de kunstvorm body art en op de kunstenaarsbeweging Fluxus.