Govaert Flinck (1615-1660)

1400+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

Van onze redactie
  

Govaert Flinck wordt in 1615 geboren te Kleef in Duitsland en krijgt zijn eerste schilderlesen in 1629 van Lambert Jacobsz in Leeuwarden, die schilderde in de stijl van Pieter Lastman. Omstreeks 1632 vertrekt Flinck naar Amsterdam en gaat in de leer bij Rembrandt, in de periode dat ook Ferdinand Bol bij de beroemde meester wordt opgeleid. Hij volgt ongeveer drie jaar teken- en schilderlessen in het atelier van Rembrandt en vervaardigt zijn eerste zelfstandige kunstwerken in 1636.

Govaert Flinck, Portret van Margaretha Tulp, 1655, olieverf op doek, 138 cm x 104 cm, Museum Schloss Wilhelmshöhe, Kassel
Govaert Flinck, Portret van Margaretha Tulp, 1655, olieverf op doek, 138 cm x 104 cm, Museum Schloss Wilhelmshöhe, Kassel

Flinck schildert portretten van bekende Amsterdamse persoonlijkheden en de notabelen van zijn tijd, zoals het Portret van Margaretha Tulp (zie afbeelding), dochter van de chirurgijn en burgemeester van Amsterdam Nicolaes Tulp. Ze was getrouwd met Jan Six, een zeer belangrijk figuur in de culturele wereld van de Nederlandse Gouden Eeuw. Six, die ook nu bekend is vanwege het enorme vermogen en de buitengewone kunstverzameling van zijn familie, was onder meer bevriend met de dichter Joost van den Vondel en met Rembrandt. Van Rembrandt maakte Govaert Flinck een bijzonder portret getiteld Rembrandt als herder met staf en fluit uit ca. 1636, dat zich in het Amsterdam Museum bevindt. Flinck werkte in opdracht voor Frederik Willem I (1620-1688), keurvorst van Brandenburg en hertog van Pruisen, die in 1646 trouwde met Louise Henriëtte van Nassau. Flinck werkte als portrettist aan het hof van de prins van Oranje en vond in Johan Maurits, de prins van Nassau-Siegen een invloedrijk beschermheer. 
Aan het begin van zijn carrière werkt Flinck in de sobere stijl van Rembrandt. Net als zijn tijdgenoten wordt hij beïnvloed door Vlaamse kunstenaars zoals Anthonie van Dyck. Zijn palet wordt lichter van kleur en hij gaat werken in de meer luisterrijke classicistische stijl van Bartholomeus van der Helst. Naast de portretten maakt Flinck genrestukken en historiestukken. In de periode 1656-1657 decoreert hij in opdracht van de stad Amsterdam een gedeelte van het nieuwe stadhuis op de Dam (het huidige Koninklijk Paleis), dat gebouwd werd naar het ontwerp van de architect Jacob van Campen. Later zullen ook kunstenaars als Rembrandt, Jan Lievens en de Vlaamse barokkunstenaar Jacob Jordaens schilderijen leveren voor dit misschien wel belangrijkste Nederlandse bouwwerk uit de Gouden Eeuw. Net als andere leerlingen van Rembrandt, zoals Gerard Dou en Ferdinand Bol weet Flinck een goedlopend en succesvol kunstbedrijf op te bouwen, maar hij sterft helaas al op vijfenveertigjarige leeftijd in 1660. Zijn eerste vrouw Ingitta Thoveling was hem negen jaar daarvoor al voorgegaan. Vier jaar voor zijn dood, in 1656, trouwt hij met Sophie van der Houven, een dochter van één van de directeuren van de Verenigde Oost Indische Compagnie, welke zijn positie binnen de Amsterdamse patricierskringen nog meer versterkt.
 

Govaert Flinck, Rembrandt als herder met staf en fluit , ca. 1636, olieverf op doek, 74.5 x 64 cm, Amsterdam Museum
Govaert Flinck, Rembrandt als herder met staf en fluit , ca. 1636, olieverf op doek, 74.5 x 64 cm, Amsterdam Museum