Franz von Stuck (1863 – 1928)

1400+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

Van onze redactie
  
De Duitse kunstschilder Franz von Stuck was één van de oprichters van de Münchener Sezession in 1892, een kunstenaarsinitiatief en vereniging met een eigen tentoonstellingsruimte, welke zich afzette tegen de conservatief bevonden academische stijl van haar tijd.

Franz von Stuck, De zonde, 1893, olieverf op doek, 95 x 60 cm, Neue Pinakothek, München
Franz von Stuck, De zonde, 1893, olieverf op doek, 95 x 60 cm, Neue Pinakothek, München

Franz von Stuck was afkomstig uit een eenvoudig milieu, waar hij zich in de loop van zijn leven aan ontworstelde. In 1906 werd hij zelfs tot de adelstand verheven. Hij volgde zijn opleiding aan de Kunstgewerbe Schule tussen 1878 en 1881, en studeerde vervolgens aan de Akademie der Bildenden Künste van München tussen 1881 en 1885. Gedurende de jaren tachtig van de negentiende eeuw maakte hij vooral illustraties voor tijdschriften. In 1889 won hij een gouden medaille tijdens de Internationale Expositie in het Glaspalast te München.
Kunstenaars die voor hem als voorbeelden fungeerden waren Arnold Böcklin (zie van Böcklin Het dodeneiland) en Fernand Khnopff. Net als Böcklin maakte hij gebruik van thema’s uit de klassieke mythologie. Zowel Böcklin, Khnopff als Von Stuck kunnen worden gerekend tot het symbolisme, een stroming die bloeide in de beeldende kunst en literatuur aan het eind van de negentiende eeuw.
Het huis van Von Stuck, ‘Villa Stuck’ aan de Prinzregentenstrasse in München, richtte de kunstenaar in met zelf ontworpen meubels. Bovendien werd het hele gebouw tot in de details harmonieus ontworpen als een ‘Gesamtkunstwerk’. Het fenomeen Gesamtkunstwerk was oorspronkelijk door de negentiende-eeuwse componist Richard Wagner geïntroduceerd, met als uitgangspunt dat verschillende artistieke disciplines elkaar kunnen ondersteunen en versterken in een groter geheel. De villa van Von Stuck te München kan tegenwoordig als museum worden bezocht. 
Von Stuck gebruikte graag goudverf voor zijn schilderijen en meestal stond hij er ook op dat zijn schilderijen gouden lijsten kregen. Daaruit kan worden afgeleid, dat hij wilde onderstrepen dat zijn werken van grote waarde waren. Ook het schilderij De zonde uit 1893 (zie afbeelding) is voorzien van een monumentale gouden lijst. In opvallend groot schrift staat de titel Die Suende op de omlijsting geschreven. Von Stuck was een succesvolle kunstenaar, die vanaf 1895 docent was aan de kunstacademie van München. Hij gaf les aan Wassily Kandinsky, kunsthistorisch gezien één van de belangrijkste pioniers op het gebied van de abstracte schilderkunst. Andere bekende leerlingen van Von Stuck zijn Paul Klee en Josef Albers. Op de Biënnale van Venetië werd in 1909 een ruimte speciaal gewijd aan het werk van Von Stuck. Twee jaar later werd hij onderscheiden als erelid van de Akademie der Künste te Berlijn. Augustus 1928 kwam de kunstenaar in München te overlijden.
 

SCHILDERIJEN FRANZ VON STUCK