Corneille (1922 – 2010)

1400+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

Van onze redactie
 
Samen met kunstenaars als Karel Appel en Constant was Corneille een van de oprichters van de groep Cobra. Ook trad hij op als medeorganisator van de tentoonstellingen van deze groep.

Corneille, De ontdekking van het eiland, 1965, olieverf op doek, 81 x 65 cm, Privécollectie
Corneille, De ontdekking van het eiland, 1965, olieverf op doek, 81 x 65 cm, Privécollectie

De ouders van Corneille waren van Nederlandse afkomst. Hij werd geboren in het Belgische Luik in 1922. Op de Rijksacademie in Amsterdam raakte hij bevriend met medestudent Karel Appel. Corneille volgde aan de academie lessen in tekenen en etsen. Schilderen heeft hij zichzelf aangeleerd. Kunstenaars als Matisse en Picasso waren zijn grote inspiratiebronnen.
In 1946 had hij zijn eerste solotentoonstelling in Groningen. In 1948 richt hij Cobra op, met Karel Appel, Constant en Pierre Alechinsky. In hetzelfde jaar is hij tevens een van de oprichters van de Nederlandse Experimentele Groep, waar ook Anton Rooskens lid van is.

Naast zijn activiteiten als oprichter van Cobra en de Nederlandse Experimentele Groep, maakt de kunstenaar veel reizen, onder andere naar Hongarije, Noord-Afrika, Amerika, Japan en Brazilië. Hij heeft solotentoonstellingen in onder andere Parijs, Amsterdam, Boedapest, Kopenhagen en Antwerpen. In 1950 vestigde hij zich in Parijs. In 1953 neemt hij deel aan de Biënnale van Sao Paulo en in het volgende jaar aan de Biënnale van Venetië. Ook is hij deelnemer aan Documenta 2 en 3 in Kassel, in 1959 en 1964.

Het werk van Corneille wordt gekenmerkt door vrolijke, kleurrijke figuren, vaak dieren, vooral vogels, bloemen, de zon en vrouwen. Bij het grote publiek is Corneille ook bekend vanwege de commerciële producten, die van zijn toegankelijke stijl zijn gemaakt, zoals dassen, pennen en cd-hoezen. Veel van het werk van de Cobra kunstenaar is te zien in het Cobra Museum, dat gevestigd is in Amstelveen.