Constant Troyon (1810 – 1865)

1400+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

Van onze redactie
 
De Franse kunstschilder Constant Troyon was afkomstig uit een familie die zich al enkele generaties bezighield met het decoreren van porselein. In zijn vrije tijd maakte hij schetsen in de bossen van Fontainebleau, waar ook andere kunstenaars werkten die gerekend worden tot de School van Barbizon.

Constant Troyon, Drinkend vee, 1851, olieverf op doek, 78 x 52 cm, Walters Art Museum, Baltimore
Constant Troyon, Drinkend vee, 1851, olieverf op doek, 78 x 52 cm, Walters Art Museum, Baltimore

In zijn vroege carrière schilderde hij vooral landschappen. In 1833 werd voor het eerst zijn werk, dat nog sterk onder invloed stond van zijn scholing in neoclassicistische stijl, op de jaarlijkse Salon te Parijs getoond. In de jaren vijftig van de negentiende eeuw werkte hij regelmatig aan de oever van het riviertje de Touques in het Pays d'Auge in Normandië. Hier schilderde hij in realistische stijl, samen met onder andere Eugène Boudin, een kunstenaar die het in de buitenlucht schilderen onder de aandacht zou brengen bij de jonge Claude Monet. De beheersing van het licht door Troyon in diens schilderijen, maakte grote indruk op Monet. Troyon had het direct werken in de buitenlucht zelf weer van Jules Dupré meegekregen, die hem bovendien had geattendeerd op schilderijen van Barbizonschilders als Théodore Rousseau, Camille Corot en Narcisse Diaz de la Peña.
Een voorbeeld van een scène aan de Touques en het spel met het licht is het schilderij Cattle drinking (zie afbeelding). Dit werk werd in 1883 getoond in de galerie van Georges Petit in Parijs, op de tentoonstelling van ’s werelds “Honderd meesterwerken”. Het schilderij bevindt zich in The Walters Art Museum in Baltimore, Maryland, Verenigde Staten. Troyon schilderde het doek enkele jaren na zijn reis door Nederland en België in 1847. Hij was onder de indruk van de Hollandse zeventiende-eeuwse barokschilders als Albert Cuyp en Paulus Potter. Van wie de laatste vooral bekend is vanwege zijn schilderij De stier uit 1647. Naar aanleiding van de indrukken, die hij tijdens deze reis had opgedaan, besloot hij zich te specialiseren in het dierengenre, waarmee hij vervolgens op de jaarlijkse Salontentoonstellingen veel succes boekte. Behalve koeien en paarden, schilderde hij graag honden en hij maakte veel indruk vanwege zijn kleurbeheersing bij jachtscènes.