Canaletto (1697 – 1768)

1400+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

Van onze redactie
  
De Italiaanse kunstenaar Canaletto (Giovanni Antonio Canal), was in de achttiende eeuw kunstschilder van stadsgezichten. Hij schilderde ten tijde van de stijlperiode van de late barok en het rococo. Hij had in zijn eigen tijd al veel succes met zijn werk, vooral onder Engelse bezoekers van Venetië.

Canaletto, Return of the Bucintoro to the Molo on Ascension Day, 1732, olieverf op doek, 77 x 126 cm, Royal Collection, Windsor Castle, Berkshire
Canaletto, Return of the Bucintoro to the Molo on Ascension Day, 1732, olieverf op doek, 77 x 126 cm, Royal Collection, Windsor Castle, Berkshire

Canaletto’s vader, Bernardo Canal, was werkzaam als decorschilder. Canaletto werd door zijn vader opgeleid, en hij leerde van hem het schilderen van theaterdecors. Vervolgens ging Canaletto in de leer bij Giovanni Paolo Panini in Rome. In 1730 keerde hij echter terug naar zijn geboortestad Venetië. Geïnspireerd door zijn verblijf in Rome, ging hij zich volledig toeleggen op stadsgezichten, ook wel aangeduid als ‘veduta’.
Opvallend in de carrière van Canaletto is zijn langdurige verblijf in Engeland. Tussen 1746 en 1756, ruim tien jaar, woonde en werkte hij vooral daar. Ondertussen had hij goed contact met Joseph Smith, een Engelse ondernemer en verzamelaar, die in Venetië woonde. Vanaf de jaren twintig van de achttiende eeuw fungeerde Smith als zijn beschermheer. Engelse bezoekers van Venetië wisten het werk van Canaletto zodoende te vinden en Smith had zelf een uitgebreide collectie aangelegd van de kunstenaar, welke hij in 1758 verkocht aan de Engelse Koning George II. Er was veel vraag naar het werk van Canaletto en zijn productie lag erg hoog. Canaletto had dan ook een groot aantal atelierassistenten, die ook na zijn dood in het vedute genre zouden blijven schilderen.
 

Canaletto (1697-1768), Perspectief met portico, 1765, olieverf op doek, 131 x 93 cm, Galleria dell'Accademia, Venetië
Canaletto (1697-1768), Perspectief met portico, 1765, olieverf op doek, 131 x 93 cm, Galleria dell'Accademia, Venetië

Na zijn terugkomst in Venetië ging Canaletto beduidend minder schilderen, als gevolg van ziekte en ouderdom. Hij schilderde in die periode vooral fantasiestadsgezichten, ‘vedute ideate’.
Aangezien zijn werk vooral bestemd was voor de buitenlandse markt, bevinden zich tegenwoordig nog maar weinig werken van Canaletto in Venetië. Met zijn schilderijen van de rivier de Thames in Londen, inspireerde hij later de beroemde Britse landschapschilder John Constable, uit de stijlperiode van de romantiek van de negentiende eeuw.