Eugène Boudin (1824-1898)

1400+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

Een autodidact, die serieus werd genomen door de avant-garde

Van onze redactie
  
De Franse kunstschilder Eugène Boudin geldt als een voorloper van het impressionisme. Boudin is autodidact. Hij heeft geen kunstopleiding gevolgd, maar begon al vroeg met het tekenen van zee, strand en lucht. De liefde voor deze thematiek is in al zijn werken terug te zien. Zijn schilderijen zijn overwegend kleine gezichten op havens en stranden van de Noord-Franse kusten. De luchtpartijen die meer dan de helft van het schilderij innemen doen denken aan de zeventiende-eeuwse Hollandse schilders en aan Johan Barthold Jongkind, de Nederlandse impressionist.

Eugène Boudin, Cotes-du-Nord, voor 1874, olieverf op doek, 85 x 148 cm, privécollectie, Engeland
Eugène Boudin, Cotes-du-Nord, voor 1874, olieverf op doek, 85 x 148 cm, privécollectie, Engeland

Boudin werd geboren als zoon van een kapitein. De kunstenaar begon als arbeider in een drukkerij. Later begon hij een lijstenmakerij. In deze winkel hield hij tentoonstellingen. Hierdoor leerde hij een aantal belangrijke kunstenaars van het impressionisme en realisme kennen, onder wie Claude Monet, Jean-François Millet en Gustave Courbet. Millet moedigde hem aan om zelf te gaan schilderen. In Parijs bezocht hij het Louvre en had hij contact met de kunstenaars van de School van Barbizon, waar Millet toebehoorde, maar ook Camille Corot, Charles François Daubigny en Jules Dupré. Ondanks deze contacten spendeerde hij de meeste tijd alleen in het Louvre om de oude meesters te bestuderen. In 1849 had hij de mogelijkheid om naar België te gaan. In de musea in België zag hij het werk van Nederlandse kunstenaars, zoals Paulus Potter (bekend vanwege De stier uit 1647), Jacob van Ruysdael en Willem van de Velde. Rond 1856 ontmoette hij de jonge schilder Claude Monet aan wie hij het schilderen in de buitenlucht introduceerde. Hij zou nog veel samen met Monet werken in de jaren zestig van de negentiende eeuw.
In 1859 werd zijn werk getoond op de jaarlijkse overzichtstentoonstelling van de Salon in Parijs. De beroemde Franse kunstcriticus Charles Baudelaire was de eerste criticus die talent zag in het werk van Boudin. Het zou nog ongeveer tien jaar duren voordat Boudin echt naamsbekendheid begon te krijgen. Boudin heeft gedurende zijn actieve schilderscarrière, die ongeveer vijftig jaar in beslag heeft genomen, meer dan 4000 schilderijen en meer dan 7000 tekeningen, aquarellen en pastels geproduceerd. Veel van zijn werken zijn te bewonderen in het Musée d’Orsay in Parijs.
 

SCHILDERIJEN BOUDIN