Berthe Morisot (1841 – 1895)

1600+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

Van onze redactie
      
De Franse kunstschilder Berthe Morisot behoorde tot de kring van impressionisten in Parijs, het gezelschap van kunstenaars rondom Claude Monet, Edgar Degas en Pierre-Auguste Renoir. Morisot was een kleindochter van Jean-Honoré Fragonard, een kunstenaar van het rococo. Ze trouwde met de broer van kunstschilder Édouard Manet.

Berthe Morisot, Op het bal, 1875, olieverf op doek, 65 x 52 cm, Musée Marmottan, Parijs
Berthe Morisot, Op het bal, 1875, olieverf op doek, 65 x 52 cm, Musée Marmottan, Parijs

Berthe Morisot en haar zus Edma kozen ervoor om kunstschilder te worden. Ze kwamen in contact met Jean-Baptiste Camille Corot, een landschapschilder van de School van Barbizon. Morisot exposeerde voor het eerst twee landschappen in 1862, tijdens de prestigieuze Salontentoonstelling van Parijs. In 1868 leerde ze Manet kennen, voor wie ze in de periode 1872-74 regelmatig model stond. Het is bekend dat Manet haar enkele technieken bijbracht, maar er wordt ook gesteld dat Morisot invloed had op het werk van Manet. Morisot schilderde bij voorkeur direct in de buitenlucht, wat ze van Corot had geleerd. Zij gaf dit op haar beurt door aan Manet. Tevens introduceerde ze hem bij de kunstenaars van het impressionisme. In 1874 nam ze deel aan de eerste tentoonstelling van de impressionisten in het atelier van fotograaf Nadar, samen met Claude Monet, Auguste Renoir, Paul Cézanne, Edgar Degas, Armand Guilllaumin en Alfred Sisley.
In hetzelfde jaar dat ze Op het bal uit 1875 schilderde (zie afbeelding), verbleef ze in Londen en bestudeerde ze het werk van William Turner. Hoewel haar artistieke hoogtepunt wordt gedateerd in de jaren tachtig van de negentiende eeuw, werd haar eerste solotentoonstelling pas in 1892 gehouden. Drie jaar later overleed ze aan een longontsteking. Kunsthistoricus Gustave Geffroy schaarde haar onder ‘les trois grandes dames’ van het impressionisme, naast Mary Cassatt en Marie Bracquemond.
 

Berthe Morisot, In de eetkamer, ca. 1875, olieverf op doek, 61.3 x 50 cm, National Gallery of Art, Washington, D.C.
Berthe Morisot, In de eetkamer, ca. 1875, olieverf op doek, 61.3 x 50 cm, National Gallery of Art, Washington, D.C.