Ary Scheffer (1795 – 1858)

1400+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

Van onze redactie
 

De in Dordrecht geboren kunstschilder Ary Scheffer wordt net als Eugène Delacroix en Théodore Géricault gerekend tot de stijl van de romantiek. Scheffer woonde en werkte in Parijs. Zijn manier van schilderen is daardoor zodanig beïnvloed, dat hij nauwelijks tot de Hollandse romantiek gerekend kan worden, maar wel tot de Franse school.

Ary Scheffer, De Hemelse en de Aardse Liefde, 1850, 175 x 104 cm, Dordrechts Museum, Dordrecht
Ary Scheffer, De Hemelse en de Aardse Liefde, 1850, 175 x 104 cm, Dordrechts Museum, Dordrecht

Ary Scheffer is opgeleid door zijn vader J.B. Scheffer, een kunstschilder van Duitse afkomst, die een leerling was van Johann Friedrich August Tischbein. Twee jaar nadat zijn vader was overleden in 1809, vertrok Ary Scheffer samen met zijn moeder en twee broers naar Parijs. Hier ging hij studeren bij Pierre-Narcisse Guérin, een kunstschilder die ook Delacroix en Géricault als leerling had. Zijn jongere broer Hendrik, die ook talent had, ging lessen volgen bij Guérin. Ary Scheffer specialiseerde zich in portretten, maar schilderde ook historiestukken, waarbij hij zich door historische, Bijbelse en literaire thema’s liet inspireren. Vanaf 1812 exposeerde hij op de prestigieuze Salontentoonstellingen van Parijs. Hij werd succesvol en zijn schilderijen werden voor recordprijzen verkocht. Hij was zowel populair vanwege zijn portretten als met zijn historiestukken. In 1826 werd hij aangesteld als leraar van de kinderen van koning Louis Philippe van Frankrijk. Wonend in Parijs bleef hij toch regelmatig Nederland bezoeken. In 1829 ging hij speciaal terug om het werk van Rembrandt, de grote meester van de Nederlandse barok te bestuderen.

Scheffer stierf in Argenteuil in 1858. Het schilderij De Hemelse en de Aardse Liefde (zie afbeelding bovenaan de pagina) is in het bezit van het Dordrechts Museum, waar ook een groot aantal andere werken van de kunstenaar te bezichtigen zijn. Ook Nederlandse musea als het Stedelijk Museum in Amsterdam en Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam hebben werk van Scheffer in de collectie. Internationaal is zijn werk te vinden in de National Gallery in Londen en het Louvre in Parijs. De kunstenaar genoot tijdens zijn leven meer bekendheid in Frankrijk dan in Nederland, toch had hij ook enkele Nederlandse bewonderaars, zoals de kunstenaar Jozef Israëls, die later bekendheid zou krijgen als vooraanstaand lid van de Haagse School.