Anton Raphael Mengs (1728 – 1779)

1400+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

Van onze redactie
 
De Duitse kunstschilder Anton Raphael Mengs was kunstenaar, die aan het begin stond van de stijl van het neoclassicisme. Een bezoek aan Rome was voor de neoclassicisten haast noodzaak, omdat zij een voorbeeld wilde nemen aan de beelden van de oude Grieken en Romeinen, welke zij in Rome in het echt konden bestuderen.

Anton Raphael Mengs, De droom van Jozef, 1773-74, olieverf, 114 x 86 cm, Kunsthistorisches Museum, Wenen
Anton Raphael Mengs, De droom van Jozef, 1773-74, olieverf, 114 x 86 cm, Kunsthistorisches Museum, Wenen

Ook Mengs verbleef in Rome, van 1741 tot 1744. Daar keek hij goed naar de meesters uit de renaissance, zoals Rafaël en de maniërist Correggio. Hij raakte bevriend met de Duitse archeoloog Johann Joachim Winckelmann, die belangrijk was voor het theoretische gedachtegoed, waarop het neoclassicisme zich baseerde.
Behalve in Rome was de kunstenaar ook werkzaam in Madrid. Mengs was hofschilder van August III van Saksen (1746) en later (1761) van Karel III van Spanje. Aanvankelijk schilderde hij nog in de stijl van de barok, maar dit veranderde toen hij plafondschilderingen maakte, zoals Parnassus in de Villa Albani in Rome in 1761. Grillige lijnen en verkort weergegeven figuren maakten toen plaats voor een meer afstandelijke compositie, met koele kleuren en een overzichtelijk perspectief. Als hofschilder van Karel III vervaardigde hij plafondschilderingen en altaarstukken voor de paleizen van Madrid en Aranjuez. Mengs verwierf daarnaast bijzondere waardering als portrettist.
Het werk van Mengs is van invloed geweest op het vroege werk van de jongere Spaanse schilder Goya. Heel recent is zijn invloed op de Italiaanse kunstschilder Carlo Maria Mariani, die een werk van Mengs, dat vrij kort na voltooiing verloren is gegaan, kopieerde in 1979.

Het schilderij De droom van Jozef van de afbeelding bovenaan deze pagina behoort tot de collectie van Het Kunsthistorisches Museum in Wenen.