Giovanni Anselmo (1934)

1400+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

Kunstenaar van de arte povera en de conceptuele kunst

Van onze redactie
 
De Italiaanse kunstenaar Giovanni Anselmo geldt als één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de arte povera van de jaren zestig van de twintigste eeuw. Vanaf halverwege de jaren zeventig kan zijn werk het beste geplaatst worden tussen arte povera en conceptuele kunst.

Giovanni Anselmo, Torsione, 1968, 160 x 160 cm
Giovanni Anselmo, Torsione, 1968, 160 x 160 cm

De in 1934 geboren kunstenaar is autodidact. Hij vervaardigt objecten en installaties, bestaande uit zeer uiteenlopende materialen.
De voortdurende veranderende natuur is voor hem een belangrijk inspiratiebron. Een beroemd werk van deze kunstenaar is Struttura che mangia (Structuur, die eet) uit 1968, waarbij een krop sla met koperdraad tussen een groot en een kleiner granietblok geklemd is. Door het verwelken van de sla, valt uiteindelijk het kleinere granietblok op de grond. Op deze manier brengt de kunstenaar het kunstwerk tot leven en symboliseert hij de kwetsbaarheid en vergankelijkheid, die daarbij hoort. Later in zijn carrière maakt hij vaak gebruik van papier als materiaal voor zijn werk. Energie en zwaartekracht zijn leidende thema's in het werk van Anselmo. Tussen 1965 en 1968 maakte hij een serie objecten met als uitgangspunt energie en kracht. Daarna richtte hij zich op concepten zoals onzichtbaarheid en oneindigheid.
In 1972 en 1982 werd het werk van de kunstenaar getoond op Documenta 5 en 7 te Kassel.