Andy Warhol (1928 – 1987)

1600+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

Van onze redactie
  
Misschien is hij wel net zo fameus om zijn opvallende persoonlijkheid en uiterlijk, als vanwege zijn kunstwerken. De Amerikaanse pop art kunstenaar Andy Warhol is alom bekend, zelfs onder niet-kunstliefhebbers.

Andy Warhol, Vijfentwintig gekleurde Marilyns, 1962, acrylverf op doek, 209 x 170 cm, Modern Art Museum of Fort Worth, verzameling Benjamin J. Tillar, Fort Worth
Andy Warhol, Vijfentwintig gekleurde Marilyns, 1962, acrylverf op doek, 209 x 170 cm, Modern Art Museum of Fort Worth, verzameling Benjamin J. Tillar, Fort Worth

Warhol, zoon van Tsjechische immigranten, begon zijn carrière in de reclamewereld. Hij hield zich voornamelijk bezig met het ontwerpen van platenhoezen, weerkaarten voor de televisie en kerstkaarten. In 1959 exposeerde hij voor de eerste keer zijn kunstwerken bij de Bodley Gallery in New York. Hij vond zelf de simpele, maar tijdrovende techniek van de ‘blotted line’ uit, waarmee hij zijn karakteristieke illustraties maakte.
Naast de Brillo-boxen en de platenhoes van The Velvet Underground & Nico zijn de zeefdrukken van de Campbell’s Soup en de portretten van Marilyn Monroe, Elvis Presley, Jackie Kennedy en Elisabeth Taylor intussen wereldberoemd. Warhol begon zeefdrukken te maken in 1962. Deze druktechniek werd al snel zijn belangrijkste werkwijze. In hetzelfde jaar werd in New York zijn atelier ‘The Factory’ opgezet. Met behulp van werknemers realiseerde Warhol daar een hoge kunstproductie, die inderdaad iets weg had van een fabriek. Met zijn methode van massaproductie, benaderde Warhol de kunst op een voor dat moment revolutionaire manier. Het idee van een origineel kunstwerk was in zijn visie niet langer van toepassing. Hele series met identieke gezeefdrukte portretten werden vervaardigd, en ook werden er films, fotografische werken en muziek gemaakt. Schilderkunst was niet langer heilig, hij koos voor andere technieken en hij ondermijnde bewust het idee van het unicum, dat kort daarvoor nog zo belangrijk was geweest in de kunst van het Amerikaanse abstract expressionisme.
Veel van het werk van Warhol wordt gekenmerkt door een koele, afstandelijke blik op dagelijkse gebeurtenissen. Zo confronteert hij de kijker met zijn Disaster-schilderijen, waarop auto-ongelukken worden weergegeven. In 1968 exposeerde hij voor het eerst in Europa en werd zijn werk op de toonaangevende tentoonstelling Documenta 4 in Kassel getoond. Warhol overleed in 1987. Twee jaar na zijn dood werden grote overzichtstentoonstellingen gehouden in het Museum of Modern Art in New York en in Museum Ludwig in Keulen. Samen met Roy Lichtenstein wordt Warhol beschouwd als de meest toonaangevende kunstenaar van de Amerikaanse pop art.