Andy Goldsworthy (1956)

1600+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

Van onze redactie
 
De Britse kunstenaar Andy Goldsworthy benadrukt in het landschap de interactie tussen mens en omgeving. Net als Richard Long, een andere bekende land-art-kunstenaar, maakt hij gebruik van materiaal dat hij in de natuur tegenkomt: van keiharde stenen, tot wegsmeltende ijspegels en intens gekleurde vergankelijke bladeren.

Andy Goldsworthy, Storm King Wall, 1997-98, stenen, ongeveer 1,52 x 694,5 m., Mountainville, New York
Andy Goldsworthy, Storm King Wall, 1997-98, stenen, ongeveer 1,52 x 694,5 m., Mountainville, New York

Zijn cairns, afgeronde kegelvormige steenhopen, bouwde hij zowel in het dorp in Schotland waar hij woont als op andere locaties wereldwijd. De specifieke vorm van deze cairns speelt een terugkerende rol in zijn oeuvre. Het herinnert aan de karakteristieke ovaalvorm van de beroemde beeldhouwer Constantin Brancusi.

De Storm King Wall (zie afbeelding) is vervaardigd voor het beeldenpark van de Storm King Art Center in Mountainville in de staat New York. Opgebouwd met stenen uit de regio, kronkelt het muurtje als een lint tussen de bomen door. Het is opgebouwd volgens historisch gezien oeroude principes. Even verdwijnt het uit het zicht onder het wateroppervlak van een meer. Goldsworthy snijdt met zijn werk thema’s aan die betrekking hebben op de reizende mens en op de mens in zijn omgeving. Een muur is in onze wereld meestal een teken van begrenzing en eigendom, maar deze specifieke muur van Goldsworthy trekt zich van deze functie niets aan. Het maakt een onnavolgbare reis door het landschap. Kenmerkend voor het werk van de kunstenaar zijn de aan de locatie gebonden aspecten, die hij ontleend aan de directe omgeving waarin zijn kunstwerk wordt geplaatst. In dit geval maakt hij daarom gebruik van stenen muren, die kenmerkend zijn voor het landschap van New England.

Goldsworthy verkiest dikwijls het landschap in de buurt van zijn huis als werkplaats, Dumfriesshire in het zuidwesten van Schotland. Hij heeft er ook verschillende projecten en ideeën gerealiseerd. In het kader van de internationale opdrachten, die hij uitvoert, reist hij echter over de hele wereld. Zijn werk wordt internationaal tentoongesteld, onder andere in Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Frankrijk.