Andreas Schelfhout (1787 – 1870)

1400+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

Van onze redactie
 
De Nederlandse kunstschilder Andreas Schelfhout geldt als één van de belangrijkste kunstschilders van de romantiek in Nederland. Hij is van grote invloed geweest op het werk van Jan Hendrik Weissenbruch en Johan Barthold Jongkind.

Andreas Schelfhout, IJsgezicht met houtsprokkelaars, 1849, olieverf op paneel, 19 x 27 cm, Rijksmuseum Amsterdam
Andreas Schelfhout, IJsgezicht met houtsprokkelaars, 1849, olieverf op paneel, 19 x 27 cm, Rijksmuseum Amsterdam

Hij werd geboren in Den Haag, zijn vader was lijstenmaker en vergulder, waartoe hijzelf aanvankelijk ook opgeleid werd.
Zijn eerste expositie vond plaats in 1811 te Den Haag. In datzelfde jaar ging hij in de leer bij de toneeldecorateur J. H. A. A. Breckenheijmer. In 1815, het jaar van zijn afstuderen, presenteerde hij zijn werk op een expositie in de Doelen te Den Haag. Schelfhout liet zich beïnvloeden door de realitsische barokstijl van de Gouden Eeuw, vooral door het werk van Jacob van Ruisdael en Meindert Hobbema. In de jaren dertig van de negentiende eeuw ondernam hij reizen naar Frankrijk en Engeland. In Parijs kwam hij in aanraking met Franse landschappen in romantische stijl, die hem aanzetten tot een lossere stijl.
In zijn zeventigste levensjaar, in 1857 werd hij tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw geslagen. Schelfhout overleed in Den Haag op 83-jarige leeftijd. Hij was een gevestigde naam in Den Haag, en was vooral beroemd vanwege zijn winterlandschappen (zie afbeelding). Schelfhout gaf les aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, waar de eerder genoemde Jongkind één van zijn leerlingen was. Tijdens zijn leven werd zijn werk goed ontvangen door zowel het publiek als de critici, al nam het enthousiasme voor zijn werk geleidelijk af, toen het werk van de kunstenaars van de Haagse School aan populariteit begon te winnen.