Andreas Achenbach (1815 – 1910)

1400+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

Van onze redactie
  
In 1823 maakte de Duitse landschapschilder Andreas Achenbach een reis door Nederland. Hollandse landschapschilderkunst van de zeventiende eeuw, en dan vooral het werk van Jacob van Ruisdael, maakte diepe indruk op hem en het beïnvloedde zijn stijl.

Andreas Achenbach, Clearing Up Coast of Sicily, 1847, olieverf op doek, 83 x 116 cm, Walters Art Museum, Baltimore
Andreas Achenbach, Clearing Up Coast of Sicily, 1847, olieverf op doek, 83 x 116 cm, Walters Art Museum, Baltimore

Achenbach wordt gerekend tot de zogenaamde Düsseldorfer School. Deze naam wordt gegeven aan kunstenaars, die tussen 1830 en 1840 werden opgeleid aan de kunstacademie van Düsseldorf. Naast Achenbach behoren ook Albert Bierstadt, Carl Friedrich Lessing en Eduard Bendemann tot deze school. Achenbach schilderde landschappen, vooral zeegezichten, zoals Clearing Up Coast of Sicily (zie afbeelding). Dit schilderij, dat zich bevindt in The Walters Art Museum in Baltimore, is een schoolvoorbeeld van de romantische benadering van het landschap. Het overrompelende geweld van de golfslag en het stormachtige weer, roept de ervaring op van 'het sublieme', van de nietige mens die voelt dat hij overgeleverd is aan de grillen van de natuur. Zeemeeuwen vechten tegen de stormachtige wind en in de schuimende watermassa, achter een rotspartij, is nog net een mast met een vlag te ontwaren, waarschijnlijk van een hopeloos verloren scheepswrak.
 

Andreas Achenbach, Het Strand van Scheveningen bij een opkomende onweersbui, 1851, olieverf op doek, 71.8 x 94.5 cm, Dordrechts Museum
Andreas Achenbach, Het Strand van Scheveningen bij een opkomende onweersbui, 1851, olieverf op doek, 71.8 x 94.5 cm, Dordrechts Museum

Al op twaalfjarige leeftijd volgde de talentvolle kunstenaar lessen aan de kunstacademie in Düsseldorf. Twee jaar later kocht de Kunst Unie van Rheinland/Westfalen al een schilderij aan van de nog maar veertienjarige kunstenaar. Terug van zijn reis die hij met zijn vader door Nederland maakte, vervolgde hij zijn studie aan de kunstacademie van Düsseldorf bij Wilhelm von Schadow, een toonaangevende schilder uit de periode van de Duitse romantiek. De drang om zijn individuele stijl te ontwikkelen zorgde ervoor dat hij in 1835 Düsseldorf verliet, om zich vervolgens eerst in München en daarna in Frankfurt te vestigen. Hij ondernam reizen door Noorwegen, Denemarken, Zweden, het zuiden van Duitsland en Italië, waar hij schetsen maakte, welke hij later zou uitwerken tot monumentale schilderijen. In 1846 streek hij weer neer in Düsseldorf, waar hij tot het einde van zijn leven zou blijven. De kunstenaar bezocht ook Nederland graag in verband met de Hollandse kunst en de Noordzee, zie daarvoor bijvoorbeeld het schilderij Het Strand van Scheveningen bij een opkomende onweersbui uit 1851 (zie afbeelding hierboven). Achenbach is van groot belang geweest voor de ontwikkeling van de Duitse landschapsschilderkunst, vooral vanwege zijn gewoonte om te schetsen in de buitenlucht. Zijn broer Oswald Achenbach was eveneens kunstschilder.