André Derain (1880 - 1954)

1400+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

Van onze redactie
 
De Franse kunstenaar André Derain werkte in de jaren 1904 en 1905 veel samen met Maurice de Vlaminck in het plaatsje Chatou. En in de zomer van 1905 ook met Matisse.

André Derain, La femme en chemise, 1906, 100 x 81 cm, olieverf op doek, Statens Museum for Kunst, Kopenhagen
André Derain, La femme en chemise, 1906, 100 x 81 cm, olieverf op doek, Statens Museum for Kunst, Kopenhagen

In 1905 werd zijn werk gepresenteerd op de Salon d’Automne te Parijs, naast het werk van Matisse, De Vlaminck, Albert Marquet, Pierre Lapdrade, Raoul Dufy, Othon Friesz en Georges Rouault. Derain is op dat moment vijfentwintig jaar oud. Naar aanleiding van deze tentoonstelling komt het fauvisme aan zijn naam.
Derain begon in de fauvistische stijl te schilderen toen hij met De Vlamink in Chatou werkte. Hij leerde Matisse kennen tijdens schilderlessen van de symbolistisch werkende kunstenaar Eugène Carrière in 1899. In Collioure, een kleine vissershaven vlak bij de Spaanse grens, werkten zij samen in 1905. Matisse met zijn uitbundige kleurgebruik en Derain met een meer improviserende benadering van kleur. Kleuren hoefden wat hem betreft niet hetzelfde op het doek te zijn als in de werkelijkheid. In een brief aan De Vlaminck schreef hij dat hij al werkend naast Matisse leerde los te komen van de verdeling van tonen. Hij streeft niet langer naar harmonie binnen de compositie, maar wil juist ruimte geven aan de expressie van een opzettelijke disharmonie.
Enkele jaren later laat hij zich beïnvloeden door postimpressionistische kunstenaars als Paul Gauguin en Paul Cézanne en bestudeert hij de (Noord-Afrikaanse) 'primitieve kunst', die toen in de belangstelling begon te komen. In 1908 bracht hij een periode van een aantal maanden door met Picasso in Avignon en hij wordt dan geïnspireerd door de kubistische stijl.
Naast het maken van schilderijen, ontwierp Derain vele kostuums en decors voor de Opéra van Parijs. In 1994 werd een grote overzichtstentoonstelling gehouden van zijn werk in het Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris te Parijs.