Koopvrouw op landweg (1925) - Jan Altink

1400+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

Jan Altink, Koopvrouw op landweg, 1925, was- en olieverf op doek, 70.5 x 58.5 cm, Groninger Museum (Deze afbeelding is ter beschikking gesteld door het Groninger Museum)
Jan Altink, Koopvrouw op landweg, 1925, was- en olieverf op doek, 70.5 x 58.5 cm, Groninger Museum (Deze afbeelding is ter beschikking gesteld door het Groninger Museum)
Kunstenaar Jan Altink
Land Nederland
Stijl / Stroming / Periode De Ploeg,
expressionisme /
moderne kunst / 20e eeuw
Locatie / Museum Groninger Museum,
Groningen

 
Het motief van ‘de weg’, zoals te zien in Koopvrouw op landweg, onderkende de voormalige directeur van het Groninger Museum W. Jos de Gruyter al vroeg in het werk van Ploegleden. In de jaren vijftig schreef hij: “Merkwaardig hoe vaak we op die vroege Ploegschilderijen als thema de landweg tegenkomen, het doek dwars doorkruisend; vooral bij Altink. En de mens over die landweg gaande, het motief van het gaan, het trekken, de actie”.
Opvallend in het schilderij in het schilderij is ook de hooggeplaatste horizon, kenmerkend voor veel landschappen van de kunstenaars van De Ploeg uit de jaren twintig, en de reusachtige figuur van de koopvrouw. De hoge horizon op de achtergrond in combinatie met de overheersende figuur op de voorgrond binnen een en dezelfde compositie vormt een duidelijke breuk met de traditie van de Nederlandse landschapsschilderkunst. Deze traditie is ontstaan in de 17e eeuw, omdat het landschap toen voor het eerst een zelfstandig schilderkunstig onderwerp werd. In deze traditie is de horizon juist laag en wordt uitgestrekte ruimtelijkheid geaccentueerd door kleine figuurtjes te plaatsen in het landschap.