De graflegging van Christus (1617-1621) - Dirck van Baburen

1600+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

Dirck van Baburen  (1595-1624), De graflegging van Christus, 1617-21, olieverf op doek, 219.4 x 139.3 cm, Centraal Museum, Utrecht
Dirck van Baburen (1595-1624), De graflegging van Christus, 1617-21, olieverf op doek, 219.4 x 139.3 cm, Centraal Museum, Utrecht
Kunstenaar Dirck van Baburen
Land Nederland
Stijl / Stroming / Periode Utrechts caravaggisme, 
barok / 17 eeuw
Locatie / Museum Centraal Museum,
Utrecht

Een belangrijk werk uit de collectie van het Centraal Museum is deze versie van De graflegging van Christus van de hand van de Utrechtse caravaggist Dirck van Baburen. Zie voor het Utrechts caravaggisme de tekst bij het schilderij De koppelaarster van Gerard van Honthorst, dat ook tot de collectie van het Centraal Museum behoort.
Gedurende zijn korte carrière schildert de jong gestorven Van Baburen onder meer het altaarstuk voor de Pietàkapel van de kerk San Pietro in Montorio in Rome. Hij inspireerde het onderwerp en de compositie daarvan op De Graflegging van de Italiaanse kunstschilder Caravaggio, dat hij had gezien in de Chiesa Nuova in dezelfde stad. 
De graflegging van Christus uit het Centraal Museum is weer een sterk op het origineel lijkende versie van zijn eigen altaarstuk uit de San Pietro in Montorio, dat zich nog altijd daar bevindt. Het heeft ook hetzelfde formaat. Van Baburen schilderde in totaal achttien verschillende vergelijkbare taferelen van De graflegging.
We zien op het dramatisch belichte tafereel hoe Jozef van Arimathea en Nicodemus het levenloze lichaam van Christus in het graf tillen. Rechts achter de beide mannen zien we tevens een groepje zeer verdrietige vrouwen. Het zijn Maria, de moeder van Christus, Maria Magdalena en Maria Cleophas. De dramatiek is kenmerkend voor de stijlperiode van de barok, in dit geval versterkt door de toepassing van een sterk lichtdonkercontrast, kenmerkend voor het werk van Caravaggio, het grote voorbeeld van Dirck van Baburen.