John Collier (1850 – 1934)

1400+ mensen volgen Art Salon Holland op Facebook, dat wil jij toch niet missen?

Van onze redactie
  
De Engelse kunstschilder John Collier genoot in zijn tijd grote bekendheid vanwege zijn portretten van beroemde persoonlijkheden, leden van het Britse Koningshuis, politici en zakenmensen. Al tijdens zijn leven won de succesvolle kunstenaar vele prijzen en onderscheidingen voor de uitzonderlijke kwaliteit van deze portretten. Daarnaast maakte hij een groot aantal schilderijen, die thematisch en stilistisch geassocieerd kunnen worden met het werk van de prerafaëlieten

John Collier, Lilith, 1892, olieverf op doek, 194 x 104 cm, The Atkinson Art Gallery, Southport, England
John Collier, Lilith, 1892, olieverf op doek, 194 x 104 cm, The Atkinson Art Gallery, Southport, England

Collier werd geboren in Londen in 1850. Hij kwam uit een gegoed milieu. Zijn vader, Sir Robert Collier, die tot de adelstand werd verheven met de titel Baron Monkswell, was advocaat en lid van het Engelse parlement. De jonge Collier studeerde eerst in zijn geboortestad aan de prestigieuze Slade School of Fine Art, waar hij werd begeleid door de academische kunstschilder en ontwerper Edward Poynter (1836-1919). In Parijs was hij vervolgens de pupil van de academische beeldhouwer en kunstschilder Jean-Paul Laurens (1838-1921). Ook daar bleef de nog jonge zich ontwikkelende kunstenaar echter niet. Vanaf 1875 studeerde hij aan de Akademie der Bildenden Künste München in het Zuiden van Duitsland.
 

John Collier, Charles Darwin, 1883, olieverf op doek, 125.7 x 96.5 cm, National Portrait Gallery, Londen
John Collier, Charles Darwin, 1883, olieverf op doek, 125.7 x 96.5 cm, National Portrait Gallery, Londen

SUCCESVOL PORTRETTIST

De carrière van portrettist Collier is zonder twijfel imposant. Hij portretteerde onder meer de wetenschapper en bioloog Charles Darwin in 1883, de Nederlandse kunstschilder Lawrence Alma-Tadema in 1884, die sinds 1870 met groot succes in Engeland werkte, en de journalist en schrijver Rudyard Kipling in 1891. In 1901 schilderde Collier een portret van de Duke of York, de latere koning George V. Ook portretteerde hij de Prince of Wales, de latere koning Edward VIII. Zestien portretten van Collier zijn opgenomen in de collectie van de National Portrait Gallery in Londen. Ook de Tate Gallery bezit enkele van zijn portretten. Collier was echter niet louter een portretschilder. Hij schilderde in een verwante stijl aan die van de prerafaëlieten, zijn onderwerpen kiezend uit Christelijke en historische thema's en literaire sprookjes en legenden.

SCHILDERIJEN COLLIER