Eelco Maan

Eelco Maan maakt kleurencomposities die te vergelijken zijn met muziekstukken. Virtuoos en met groot gevoel voor harmonie weet hij sterke contrasten met subtiele verschillen tot een eenheid te smeden. Zijn schilderijen bezitten een fascinerende, mysterieuze lading die telkens een wereld op zich zijn, een wereld van het onzegbare, die ver uitstijgt boven de beredeneerde werkelijkheid. Waar de woorden zwijgen, begint zijn verhaal.

Twilight, 120 x 100 cm, mixed media op doek
Twilight, 120 x 100 cm, mixed media op doek

Eelco Maan is sinds 1994 werkzaam als beeldend kunstenaar. Experimenteerde hij aanvankelijk met figuratieve, fauvistische en surrealistische elementen – met invloeden van Klee, Miró en CoBrA –, allengs werd zijn stijl soberder en abstracter. Een Maan-watcher kan er evengoed zijn attractie tot het craquelé in vroegmiddeleeuwse kunst en woeste Pollock-erupties als tot de eigenzinnige kleurabstracties van Eugène Brands en Willem de Kooning in herkennen. Zijn werk past in de traditie van de lyrisch abstracte kunst en heeft een heel eigen toets, met een mystieke ondertoon. Het is Maan’s streven in zijn kunst het westerse en oosterse denken bijeen te brengen. De schilderijen hebben, soms schier onbenoembare, raakvlakken met werk van eerdere grote kunstenaars, maar hebben een dwingend eigen karakter. Herkenbaar in zijn authenticiteit. Een zeldzame kracht.
Eelco Maan's werk wordt vanaf 1995 solo en in groepsverband met regelmaat geëxposeerd bij galeries in binnen- en buitenland en op gerenommeerde kunstbeurzen als de Open Art Fair (2010), de Primavera Kunstsalon (2008) en de Holland Art fair (2006).
 

Bezoek de website van Eelco Maan