Museumgids & Encylopedie West-Europese kunst

Art Salon Holland wil dé plek zijn voor iedereen die iets meer wil weten van kunst in musea en kunstgeschiedenis. In deze Nederlandstalige online kunstencyclopedie wordt uitgebreid aandacht besteed aan schilderkunst, vanaf de middeleeuwen en de renaissance tot heden. Natuurlijk passeren ook andere kunstvormen de revue, zoals beeldhouwkunst. Deze rijk geïllustreerde website biedt bezoekers betrouwbare informatie over schilderijen, beelden, stijlperioden en beroemde (Nederlandse) kunstenaars zoals Rembrandt, Van Gogh en Mondriaan. Natuurlijk komen ook minder bekende kunstenaars aan bod.
 

Welkom op Art Salon Holland

Zoals eerder in de introductie is gezegd, wil deze website een geliefde 'place to be' zijn voor iedereen die geïnteresseerd is in kunst en kunstgeschiedenis. Er wordt uitgebreid aandacht besteed aan schilderkunst, vanaf de middeleeuwen en renaissance en de daaropvolgende stijlperioden tot heden. Natuurlijk passeren daarbij andere kunstvormen de revue. Deze rijk geïllustreerde kunstencyclopedie biedt betrouwbare informatie over zowel beroemde als minder bekende kunstenaars en hun kunst. Tevens komen de toonaangevende kunststijlen en kunststromingen uit de kunstgeschiedenis aan bod, toegespitst op Europa en de Verenigde Staten.

In bijna 2000 artikelen kun je lezen over wereldberoemde kunstenaars. De levensverhalen van Giotto di Bondone, Frida Kahlo, Wassily Kandinsky, Claude Monet, William Turner en Johannes Vermeer staan klaar in de subrubriek 'Kunstenaarsbiografieën / Grote meesters'. In die rubriek vindt je nog eens een kleine driehonderd biografieën van andere kunstenaars. In de subrubriek 'Meesterwerken' vindt je wereldberoemde schilderijen als De schreeuw van Edvard Munch, Déjeuner sur l'herbe van Manet en De Stier van Paulus Potter. Maar er zijn natuurlijk ook honderden minder bekende kunstwerken in opgenomen, die toch op hun eigen wijze schitteren, prikkelen en tot de verbeelding spreken.

Er valt heel veel te ontdekken door gebruik te maken van de verfijnde filteropties, die de online kunstencyclopedie Art Salon Holland haar bezoekers biedt. Die filters zijn te vinden bovenaan elke rubriek binnen het menu. Met deze filters kun je gericht op zoek naar wat je persoonlijk boeit. Je kunt filteren op stijl, trefwoord, stroming, kunstenaar en land van herkomst. Je kunt op tijdsperiode zoeken, dit kan per eeuw en zelfs per decennium. Combinaties van meerdere filters leveren nauwkeurige resultaten op. In de subrubriek 'Het portret' zet je het linkerfilter Trefwoord bijvoorbeeld op 'damesportret', het middelste filter Periode op '19e eeuw' en het rechterfilter Stijl op 'Jugendstil'. Deze combinatie van drie filters levert levert twee portretten op van Gustav Klimt en een schilderij van Maz Kurzweil. Zo kan natuurlijk in elke rubriek gericht gezocht worden!

Naast het hoofdmenu van de kunstencyclopedie is er een menu dat speciaal op de kunstcollecties van musea gericht is. Praktische informatie en hoogtepunten van verschillende internationale topmusea worden hierin uitgelicht. De collectie van het Groninger Museum komt in dit gedeelte van het menu aan bod, een sponsor van deze website. Net als de Kunstencyclopedie is ook het menu van 'Schilderijen en beelden in musea' uiteraard nooit af. De kunstgeschiedenis kent immers duizenden kunstenaars met een fascinerend of zelfs belangwekkend oeuvre. Voeg daaraan toe dat er miljoenen schilderijen, tekeningen en beelden gemaakt zijn. Realiseer je tot slot dat er wereldwijd zonder twijfel ook nog eens enkele honderden zeer bezienswaardige musea te vinden zijn. Kortom voor de redactie van Art Salon Holland is er genoeg te doen!

De inhoud van de website groeit. Wekelijks worden nieuwe kunsthistorische artikelen geplaatst, over kunstwerken, stromingen, thematiek en kunstenaars. Met regelmaat worden pagina's tekstueel en met betrekking tot de besproken feiten bijgesteld, herschreven en aangevuld. Dit proces verloopt onregelmatig, zoals men wel zegt: dit gaat met horten en stoten. Vanwege deze continue aandacht en gestaag groeiende inhoud spreekt de redactie de wens uit dat bezoekers nooit raken uitgekeken op Art Salon Holland.

Namens de redactie wens ik ook jou veel kijk, ontdek en leesplezier!

Sander Kletter, kunsthistoricus, hoofdredacteur Art Salon Holland, 10 juli 2017

Veel geraadpleegde kunsthistorische artikelen

Nieuw & Recent gewijzigd

Kunst per land Gids